Anmeldelse: LAMB OF GOD + KREATOR @ Forum, Kbh. – 22.02.2023

Koncertanmeldelse:

LAMB OF GOD + KREATOR  @ Forum Black Box, København – 22.02.2023

Tekst: Jesper Lienhøft / Fotos: John-son & Jimmi Brandt

**

Hvor længe kan et menneske egentlig holde vejret?

I 2009 formåede en franskmand at undlade at trække vejret i 11.35 minutter. Hvorfor må i ikke spørge mig om. Dog er det både sikkert og vist, at den rekord for længst er sendt ud i glemslen. Nu tænker I sikkert, at ham den jyske amatørskribent bare skal blive på hans egen side af Storebælt, for den københavnske luft kan han tilsyneladende ikke tåle.

Pointen er. Onsdag den 22. februar i det herrens år 2023, havde det danske metalfolk nemlig udvist en uovertruffen dedikation og udholdenhed. Vi havde nemlig holdt vejret lige siden den 23.03 2020, hvor mægtige Kreator og uovertrufne Lamb of God oprindeligt var planlagt til at give os danskere en lektion i, hvordan man ondulerer en flok metalhoveder på en hverdagsaften.

Var det så ventetiden værd?

Ja, for i hele hule helvede og halvtreds bananer, var det ventetiden værd. Nu er det jo desværre således, at når man sender en jysk bondetamp til København, så står der jo katastrofe og panik på spisesedlen fra det sekund han passerer betalingsanlægget i Korsør. Undertegnede må derfor ydmygt indrømme at en anmeldelse af Municipal Waste har I til gode.

Mægtige Kreator

Tyske Kreator trådte deres barnesko på metalscenen før mindst halvdelen af aftenens publikummer havde fået bleen af. Frontman Miland “Mille” Petrozza har været aktiv siden 1982, og hovedmanden bag Kreator siden 1984. Kreator har siden 1985 udgivet intet mindre end 15 studiealbums. Med tilter som “Endless Pain” fra 1985, “ Extreme Aggression” fra 1989 og “Hate über Alles” fra 2022, så er vi nok ikke i tvivl om at Kreator har noget på hjertet i forhold til den verden vi lever i.

Lad mig bare være ærlig. Tysk thrash metal har aldrig været min livret. Men ligesom jeg måtte bukke mig i støvet for Accept efter deres koncert til “Jailbreak” i Horsens i august 2022, så erkender jeg blankt, at jeg igen måtte på knæ. Denne gang på Forums oversvømmede ølvåde gulv. Kreator leverede intet mindre end en fænomenal koncert. Med et par dukker spiddet på gigantiske spyd scenekanten, trådte de tyske veteraner ind på Forums scene. Vi kan lige så godt være ærlige her. Kreator havde publikum i deres hele hånd fra første anslag.

Lyden var hamrende god og samspillet var pletfrit. Men det var ikke det der gjorde Kreator til noget helt særligt. Bandets karisma, deres spilleglæde samt evnen til at række helt ned til bagerste række, hvor det grå guld var overrepræsenteret, var bare fantastisk. Kald mig bare nostalgisk og gammel. Men det gamle thrash kan fandme noget. Hvis der skal kastes en dråbe malurt i bægeret, så var der nogle af de ældre publikummer der nok mente, at der var lidt for meget nyt og for lidt fra dengang vi kun havde to tv-kanaler. Men så igen, man kan ikke gøre alle tilfredse uanset hvad.

Kreator kom forbi København, en anelse forsinket måske, men det tog dem under to timer at sætte standarten for hvordan thrash metal skal spilles.

Fantastiske Lamb of God

Med ærlighed kommer man længst. Undertegnede har fra dag et været helt forgabt i Lamb Of God. Havde Randy trådt frem og kastet den altid tilstedeværende flaske vand i skærmen på mig, havde jeg sikkert sagt tak. Så ja, der var fra undertegnedes side store forventninger fra herrerne fra Richmond fu…..Virginia. Undertegnede har gennem årene oplevet Lamb of God flere gange live.

Her til aften var det så første gang at jeg skulle opleve dem uden Chris Adler på trommer. Efter Chris Adlers exit i 2019, har Art Cruz haft ansvar for at høvle trommeskindene tynde i Lamb of God. At overtage tjansen som trommeslager for en (i min verden) unik musiker som Chris Adler, må betragtes som et par ret store handsker der skal fyldes ud. Undertegnede kan hermed informere jer læsere om, at de luffer har han så i den grad både fyldt ud, hvis ikke han har fået dem syet ud.

Lamb of God spiller en tight og meget teknisk kombination af Groove og Death Metal. Det gør de på et niveau, der i undertegnedes optik overgår de fleste bands i samme genre. Når et band som LOG spiller så teknisk som de nu engang gør, er de dybt afhængige af deres lydtekniker. Om han var faldet i søvn, eller fået for meget “rød Ålborg” – må jeg være jer svar skyldig omkring.

Dog er faktum, at lyden på åbningsnummeret “Memento Mori” og det efterfølgende “Walk with me in Hell” lød som en syg høne der kaglede ned i en kagedåse. Men så skal jeg da lige love for at en eller anden plantede sin størrelse 45 i bagdelen på den føromtalte lydmand. Resten af koncerten var helt fantastisk. Guitarist Mark Morton sprang rundt som en energizer bunny på nye Duracell batterier. At Randy Blythe har rundet de 50 år kunne man bare ikke se. Han sprang rundt på scenen som en på en dobbelt-dosis Ritalin.

Guitarist Willie Adler har jo aldrig været en “flue i en flaske” på scenen, men han formår til gengæld at levere en så bundhamrende solid præstation, at vi godt kan leve med at han ikke springer rundt som andre førnævnte bandmedlemmer. Ikke at forglemme bandets bassist. John Campell ligner mest en krydsning mellem Metusalem og Julemanden. Men hvad betyder det, når manden spiller som han gør… Om Lamb of God følte at de skyldte lidt på bogen efter de sidste tre års aflysninger, skal jeg lade være usagt. Men undertegnede har adskillige gange haft fornøjelsen af at opleve dem live. Aldrig har jeg oplevet dem med sådan et engagement og performance, som det vi var vidne til i Forum denne kolde februar aften i 2023.

Lamb of God kom og gav København og Danmark en længe ventet musikalsk røvfuld af en koncert, og det med ekstra guf og krymmel på toppen som “Tak fordi I ventede på os”

Det er meget muligt at skribentens skæg er blevet gråt og at moderen min har nedlagt forbud mod overdrevene nakkebevægelser i forbindelse med musikalske oplevelser. Men her til aften var de formaninger altså lagt bagerst i huskeren. Af hjertet tak til både Kreator og Lamb of God for en sublim aften.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *