Anmeldelse: METALIZED TOUR: ILLDISPOSED, VANIR, HEIDRA @ Train, Aarhus – 24.02.2023

Koncertanmeldelse:

METALIZED TOUR: ILLDISPOSED, VANIR, HEIDRA @ Train, Aarhus – 24.02.2023

Tekst: Jesper Lienhøft / Fotos: Johnny Fravn

Efter en rundtur i det danske land, nåede årets Metalized Tour til Aarhus og Train. De fire bands har de seneste uger beriget de fleste hjørner af vores lille land med musik i særklasse, og nu var det Aarhus’ tur til en tur i skærsilden. Med bands som Heidra, Defacing God, Vanir og Illdisposed, havde yours truly sat forventningerne højt til ugens fredagsunderholdning.

Først og fremmest, så må undertegnede med våde øjne erklære at Københavnske Heidra har en til gode. I er ikke glemt, men tiden og hverdagen rammer nogle gange os alle når det er mindst belejligt.

DEFACING GOD

Med rødder i det nordjyske har Defacing God siden 2015 nidkært arbejdet på at vise metalfolket deres version af den “mørke” side af tilværelsen. I 2022 kom forløsningen så i form af deres debutalbum med titlen “The Resurrection of Lilith”. Da dette ikke er en anmeldelse af udgivelses, vil undertegnede på klingende jysk blot sige at det er sgu helt okay.

Denne fredag aften gik de så på scenen i Aarhus for at give os en guidet tur ind i det mørkeste af sindet. Defacing Gods musik er både hård og dyster. På trods af at stilen ligger ovre i “extreme metal” genren er den melodisk med solide riffs. Skulle enkelte publikummer denne aften være i tvivl om hvor i universet man befandt sig, så var man enten gået forkert eller have et akut behov for at få skiftet Duracellerne i høremaskineriet. Vi var i den grad “syd på” .

Frontkvinde “Sandie Gjørtz” besidder en karisma og fremtoning, der uden problemer ville få Chuck Norris til at liste stille ud af bagdøren. Hendes vokal kan skære en supertanker midt over, på samme tid det tager skribenten at kløve en snedrive med en velanlagt julefrokosttissetår. Man kan decideret fornemme hendes dedikation og vrede, hvilket gjorde koncerten og denne aften speciel.

Nu kan et band jo ikke præstere en god koncert, blot fordi de har en ung vred kvinde med en mikrofon. Defacing God har faktisk formået at få samlet nogle fantastiske instrumentalister. Toneangivende må dog være Michael Ollson på trommer. Han spiller mere tight end et korset på en forstadsfrue i 1800-tallet. Grundlæggende fungerer det bare. Kvalitet og performance er til UG. Undertegnede har efterhånden lagt ører til et par koncerter over årene, men den energi og dedikation som Defacing God sparkede Aarhus i skærmen med denne kolde februar aften var unik og ryger i “huskeren” som en af de bedre. Skal der smides lidt malurt i bægeret, så var lyden desværre lidt rodet i perioder. Det skal dog ikke ligge bandet til last, de leverede en kongepræstation. En stille bøn kunne være, søde Sandie, tag lige linserne ud i merchandiseshoppen, jeg turde jo knap nok købe en t-shirt 😉 Tak Defacing God og kom snart igen.

VANIR

Københavnske Vanir havde en tung opgave denne fredag aften. Defacing God havde kort forinden sneget sig af scenen efter en kongepræstation, hvilket gav drengene fra Vanir tjansen at knalde næstsidste “søm i kisten” før bysbørnene fra Illdisposed skulle lukke og slukke i Aarhus. Hånden på hjertet, så ville undertegnede nok have fortrukket at cykle Grønland rundt i januar kun iført shorts, end at påtage mig den tjans. Gulvet foran scenen fremstod da også noget affolket da Vanir gik på scenen. Men det skal jeg da lige love for at de fem kjøwenhavnere fik rettet op på i ekspresfart. Med en karriere på den gode side af ti år og syv albums i rygsækken, var gutterne fra Vanir ikke sådan at slå af pinden.

De indtog scenen med charme, selvtillid og lækkert hår, frontmand Martin Rubini kunne dog ikke lige prale af den med hårpragten. Men hvad han manglede på toppen, havde han til gengæld mange fold i sin karisma og fremtoning. På omtrent samme tid, som det tager undertegnede at brænde en gang popcorn på i mikroovnen, havde Vanir fået det århusianske metalpublikum tilbage foran scenen. Løsningen på den opgave var faktisk ret simpel. Servér en solid omgang hardcore dødsmetal, tilsæt fire dele vikingemetal og smag til med åbenlys spilleglæde. Hele baduljen toppes med evnen til at fange og fastholde et publikum, der nok reelt kom for at høre det sidste band. Resultatet blev en dundrende succes. Vanir kom til Aarhus og gav os en ægte sjællandsk “røvfuld” og tak for det

ILLDISPOSED

Først og fremmest. Jeg hader at anmelde Illdisposed…

Men hvorfor dog det tænker den nysgerrige læser sikkert? Jo ser I. De sidste fem eller måske er det ti koncerter, undertegnede har haft fornøjelsen af at opleve med de efterhånden aldrende veteraner fra Århus, har det været overordentligt svært at finde på noget negativt at skrive. Nuvel. Hovedparten af koncerterne har godt været i det østjyske, hvor bandet nyder stor opbakning fra et loyalt og trofast publikum, men ikke udelukkende. Nu er det jo bare således, at hvis man som skribent ikke smider lidt grus i maskineriet i ny og næ, hæmmer det anmelderens integritet. Var det så denne fredag aften, foran et tæt pakket hjemmepublikum i Aarhus, at skribentens skarpe pen skulle dissekere Danmarks måske mest epokegørende dødsmetalorkester? Svaret er bare et rungende NEJ. Igen leverede de århusianske koryfæer en latterlig sublim optræden. Det er muligt at Bo “Subwoofer” Summer er ved at nå den alder, hvor der dumper reklamer for ældresagen ind af brevsprækken. Men når manden indtager scenen med sin overdrevne århusianske accent, krydret med lidt charmerende arrogance, så er alder bare et ligegyldigt tal. Igen cementerede han sin i forvejen velkonsoliderede titel som “kongen” af dansk dødsmetal. For fællesskabets skyld, kunne han sgu godt lige have lidt snue i ny og næ, så andre kunne komme til fadet, men det ligger bare ikke til mandens natur.

Nu kan en brølende løve jo ikke bære hele læsset alene. Lead guitarist Jacob Batten er, ud over at være en eminent guitarist selvfølgelig, også en af grundstenene i Danmarks ubetingede ældst eksisterende dødsmetalband. At hans så ellers imponerende hårpragt efterhånden har sneget sig ind i en “gråzone” lod han sig i hvert fald ikke mærke af. Flankeret af to gange Rasmus og Onkel (Kasper) K Jensen, indtog de fem veteraner scenen efter Defacing God og Vanir begge havde leveret et par kongepræstationer.

På aftenens setliste havde Illdisposed valgt deres nok mest succesfulde album, nemlig 1-800 Vindication fra 2004 (samt et par bonusnumre). Hvis vi ser bort fra lidt udfordringer med teknikken, leverede veteranerne (igen) en benhård og bundsolid præstation. Illdisposed cementerede for gud ved hvilken gang, at de er Danmarks ubetingede bedste dødsmetal band.

Metalized Tour rundede Aarhus og Train, og gav os en fantastisk aften. Lad os håbe at det her bliver en tilbagevendende begivenhed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *