Interview med Earthless

 

LANGT FRA JORD OG (OFTEST) ORD

SIDSTE ÅR UDKOM DER BÅDE ET STUDIE- OG ET LIVEALBUM FRA AMERIKANERNE I EARTHLESS OG TIL FORSKEL FRA TIDLIGERE INDEHOLDT BEGGE ALBUMS VOKAL OG TEKST. MEN HVORFOR NU DENNE FORANDRING?

Af Bell Bruun

 

Earthless giver koncert på Godset i Kolding den 16. august og i den forbindelse fangede Metalized guitarist og forsanger Isaiah Mitchells til en lille snak om blandt andet livekoncerten som totaloplevelse og forskellen på at skrive sange med eller uden tekster.

 

Guitarbutikkens spontanitet

Earthless startede som band, da Isaiah arbejdede i guitarbutikken Moonlight Music i Californien. Her mødte han trommeslager Mario Rubalcaba, som på det tidspunkt var med i bandet Clikatat Ikatowi sammen med Isaiahs daværende kollega Scott. Gennem Scott mødte Isaiah derefter bassisten Mike Eginton og et par år senere mødtes de så og jammede i juledagene, hvor de spillede sammen i flere timer i træk.

– Og det var sådan, det startede, husker Isaiah. Bandet fandt efterfølgende ud af, at de ville kalde sig Earthless. Titlen kommer egentlig fra en sang af bandet The Druids of Stonehenge, afslører Isaiah, men de syntes, at navnet passede godt til den stil, de spillede, fordi beskrivelsen rummer en fornemmelse af at flyde frit og ikke være bundet til noget, mener Isaiah. Og det kan der være noget om; der er i hvert fald noget svævende og atmosfærisk over Earthless’ lyd, som ikke er helt nem at beskrive, da den er en blanding af mange forskellige retninger og stilarter:

– I bandet har vi alle sammen bidraget musikalsk med bands, vi godt kan li’. Mike og Mario er virkelig glade for japansk og tysk psykedelisk musik, så det har nok været med til at give en idé om, hvor vi skulle starte, fortæller Isaiah. Der er dog også en del andet musik, som alle bandmedlemmerne har en stor kærlighed til, blandt andre Jimi Hendrix, Cream og The Stooges, fortsætter han, og disse har også været med til at forme bandets stil og samtidigt givet alle medlemmerne en fornemmelse af, hvilke musikalske baggrunde de hver især kom fra. Men hvordan beslutter man så, at man vil begå sig i den instrumentale musik?  Ifølge Isaiah var det det, der gav mest mening. Bandet startede med at jamme uden vokal og da det føltes godt, vedblev de i samme dur – i noget tid i hvert fald.

– Det føltes mest spontant og frit, husker Isaiah.

 

Ordets indtog

Selvom Earthless oftest har skrevet sange uden tekster, mener Isaiah ikke, at det har været svært at få en historie eller stemning ind i musikken. Det handler især om tålmodighed, hvis man spørger ham, og bandet ønsker ikke at forcere et bestemt budskab ned over lytteren:

– Måske vil vi egentlig bare få folk til at flyve? Ja, det må være sådan, det er. Giv slip og flyv. Ydermere beskriver han bandets sange som musikalske historier uden plot eller som bevægelser, der kan få følelser frem. Isaiah synes selv, at han er bedst som historiefortæller, når han kan være til stede i øjeblikket, for hvis han ikke er det, kan der jo sættes spørgsmål ved det, han laver. Han tilføjer dog lidt efter, at der muligvis altid kan sættes spørgsmål ved det.

Sidste år udgav Earthless for første gang et album, der indeholdt vokal og tekster i form af den vellykkede Black Heaven. Mange af bandets fans var overraskede over, at der pludselig var sang på et Earthless-album, og det kom tilsyneladende også lidt bag på bandet selv:

– Vi ville gerne lave et album, der var anderledes, og så føltes det rigtigt at have vokal med. Da vi gik i gang med at skrive albummet, havde vi dog ikke regnet med, at fire ud af seks numre ville indeholde sang, så det var en overraskelse, også for os selv! Isaiah uddyber, at det kom bag på bandet, hvor anderledes Black Heaven i det hele taget endte med at blive, men de synes faktisk, det var ret fedt, at det bevægede sig i en anden retning end de havde regnet med, at det ville, og de er meget glade for, hvordan albummet udartede sig.

Ud over vokalens indtræden i lydbilledet, synes Isaiah også, at albummet udmærker sig på andre punkter, f.eks. ved at der er en mere udtalt 70’er-lyd over det end der er på de tidligere udgivelser. På Black Heaven har bandet brugt programmet Pro Tools til at optage, hvor de på deres andre albums mest har brugt en mere gammeldags måde med en form for optagerbånd. Og det har naturligvis givet dem nogle flere muligheder, siger Isaiah – og det gjorde ham til tider også lidt forvirret, indrømmer han.

 

Livefølelsen

Earthless har også udgivet livealbummet From The West sidste år og det er fascinerende som lytter at opleve, hvor godt albummet indfanger livefornemmelsen fra bandets meget stemningsfulde koncerter. Om albummet fortæller Isaiah, at det var deres gode ven Ethan Miller, der fandt på idéen med at optage livealbummet. Han optog også dagen inden den koncert, der kom med på albummet, men der kom til gengæld intet med af optagelserne fra aftenen før, afslører Isaiah. Resultatet blev så aftenen, hvor det kun var anden gang, at Earthless spillede noget fra Black Heaven for deres publikum, og derved en af de første gange nogensinde, man kunne opleve bandet med vokal som en del af lydbilledet.

– Vi havde store mængder af kontrolleret adrenalin den aften i San Francisco og vi var så heldige, at den koncert var et passende sted at udløse den, husker Isaiah. Earthless er også på endnu en turné nu og man roligt se frem til at opleve bandet live, hvis man har billet. Da bandet gæstede København i april sidste år, var det en ren fornøjelse at overvære deres sfæriske, stemningsfulde syrerock, og mon ikke det bliver det samme i Kolding?

– Jeg vil mene, du godt kan forvente at have en sjov aften og i halvanden time bare glemme alt det skøre pis, der foregår i Verden lige nu. Vi skal fejre musikken og hinanden og få noget positivitet og glæde ind i hinandens liv, lyder opfordringen fra Isaiah. Det lader til, at der er noget at glæde sig til på livefronten, og nok også på albumfronten, for Isaiah fortæller, at Earthless er gået i gang med at skrive nyt materiale. Men det kan tage lidt tid, før der kommer et nyt album:

-Vi bevæger os i vores eget tempo og det kan godt vare noget, før vi finder frem til præcis den musik, vi nyder at spille. Der er ingen fastsatte datoer endnu, men vi arbejder på det. Og mon ikke, at det er ventetiden værd?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *