HELHORSE + NYT LIV

HELHORSE + NYT LIV

HOTEL CECIL, KØBENHAVN

23.08.19

Af Mikkeline Jørgensen/Ninjaprinsessen

Foto: Mikkeline Jørgensen

En fredag aften, Hotel Cecil. Der var lagt op til masser af metal og god stemning. Den yngste metalskribent, Mikkeline/Ninjaprinsessen, og hendes slæng var taget til storbyen for at fejre det nye Helhorse album.

Jeg troppede op og gik direkte ind til en fyldt bar med metal i højtalerne og glade metalheads. Der var råb, folk væltede rundt med deres øl og det var som at komme i Valhalla. Mænd med langt skæg og tatoveringer og en sødlig duft af alkohol. Nu er det noget tid siden, jeg sidst var til koncert, så den gode stemning fyldte mig straks, og efter køb af det nyeste merchandise gik jeg ned til scenen. Ved og omkring scenen stod folk i hver deres lille gruppering og fik noget at drikke og ventede spændt.

Nyt Liv

Der var halvfyldt i salen klokken 20.10, da Nyt Liv gik på. De fire gutter kom ind og sparkede for alvor aftenen i gang med en gang dansk hardcore. De løb alle fire rundt i noget af deres eget merchandise og lignede nogle svenske hipstere taget direkte ud af Malmø. Nyt Liv er dog københavnere og blev stiftet tilbage i 2016.

Deres lyd var noget utydelig under hele deres optræden og vokalen var især svær at afkode. Selvom de sang på dansk, kunne det til tider lyde mere tysk eller russisk, for det var simpelthen uforståeligt. Udover det var deres optræden fed, hård – men ikke særligt original. Jeg havde hørt en smule af deres musik inden koncerten og den fangede mig ikke rigtigt. Men nu fangede det mig på en underlig måde og jeg nød trods alt deres optræden.

Efter et par sange havde de for alvor fanget deres fans, men kun dem oppe foran. De bagerste stod bare lidt og nikkede sløjt med hovedet. Det opdagede bandet dog lidt for langt inde i deres sæt. Nyt Liv prøvede at få dem tættere på. Det lykkedes dog ikke helt. Deres optræden var præget af mangel på kontrol over publikum og som en følge af det, fik de ikke alle med. Det virkede til tider som om, de ”bare” spillede for sig selv, og de var ikke så nærværende med publikum.

Det hele lød lidt som om, hvert instrument havde deres egen fest, men på en mindre struktureret måde end andet hardcore. Det var ikke sat så harmonisk sammen og gav et ”mudret” indtryk. Mudret er den eneste måde, jeg kan beskrive det samlede lydbillede på, som flød ud i salen. Det tror jeg dog ikke alene er bandets skyld, da der blev kæmpet med lyden hele aftenen. De virkede en smule uerfarne, selvom bandet er tre år gamle og består af erfarne musikere.  De fik dog lidt gang i publikum, som et opvarmningsband forventes at gøre.

Helhorse

Efter Nyt Liv stimlede fansene sammen omkring den mellemstore scene, mens et gardin blev trukket for. De fleste var ude at få nogle af de mange drinks, som baren tilbød, mens man kunne høre bandet gøre sig klar. Deres speciallavede ”ego-boards” blev sat frem og lyden blev testet.

Cirka en halv time efter Nyt Liv gik af, kom Helhorse på med en storslået intro, som fik alle til at holde vejret. Der var allerede fra starten problemer med lyden. Bassen var simpelthen alt for fremtrædende. Den overskyggede en del af de små fine detaljer i lyden. Efter en intro og lidt roden med instrumenter spang den energiske forsanger på scenen. Bandet havde en masse energi med hele vejen igennem. Derudover havde de et nyt medlem, siden sidst jeg så dem i februar 2019 i Amager Bio.

I februar var de efter min mening det fedeste band den aften. Så mine forventninger var tårnhøje og jeg kunne mærke, at jeg ikke var den eneste. Salen dirrede næsten af spænding og superfansene var stimlet sammen i midten af salen. Udover det var promillen også steget betragteligt i pausen, så der var lidt tumult, hvor jeg stod.

Folk småsnakkede mellem numrene, men mest var alles opmærksomhed rettet mod bandet. Helhorse gav os den fulde pakke og holdt godt på publikums opmærksomhed.

Efter tre lorteår, ifølge dem selv, var albummet Hydra noget, alle havde ventet på. Det er et helt igennem smukt album med både hårde og helt stille og rolige sange. I og med at koncerten var en releasefest, spillede de naturligvis mest fra Hydra. De sparkede det hele i gang med deres to singler ”Overboard” og ”Avalanche”, som alle skrålede med på.

De spillede dog også nogle gamle kendinge som ”Carry Your Own”, ”Hell of a Ride” og min personlige yndling ”Fuck Art Lets Kill”. Der blev spillet både de hårde og de stille sange og en enkelt sang blev også spillet i en helt ny forsimplet version.

Der var et mærkbart niveauskifte fra opvarmningsbandet til Helhorse. De havde hele publikum i deres hule hånd fra de trådte ind på scenen til de gik af, som en flok sejrherrer.

De holdt nogle få pauser undervejs, hvor de fortalte om processen bag albummet samt den sædvanlige ”Oscartale” for deres nye album, hvor de roste alle, der havde hjulpet Hydra på vej. Bandet blev hyldet som guder og der blev flere gange skålet for det nye album. Bandet fortalte også, at det var det længste sæt, de nogensinde havde spillet. Og koncerten varede cirka halvanden time.

Helhorse var både helt igennem energiske på scenen, men samtidige nærværende med deres publikum. Faktisk var de også fysisk nærværende, da forsangeren Mikkel var nede og gå blandt publikum og sang for og med dem. Mikrofonledningen holdt hele vejen til midten af salen, hvor forsangeren og nogle fans omfavnede hinanden. Stemningen var helt i top og hele salen føltes varm, men også let. Den magiske seance med forsangeren blandt os var et tydeligt tegn på kærlighed og tillid fra bandet til fansene. Der blev delt øl, sved og måske nogle tårer den aften.   

Der var nogle uventede moshpits, som opstod rimeligt naturligt. Alle fløj rundt og både mænd og kvinder var med. Alle de uskrevne regler for en moshpit blev overholdt. Derefter startede bandet både en wall of death og en circle pit. For mig viser det, at folk var tilfredse og alle nød det. De metalkoncerter, jeg har været til, hvor der ikke har været moshpits, har det været et tegn på, at publikum ikke har hygget sig eller været utrygge.

Alt i alt var det et super stærkt comeback fra Helhorse og jeg vil glæde mig til næste gang, jeg skal se dem. Så en succesfuld aften for Helhorse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *