NEWS

WISHMASTER AFTEN MED NIGHTWISH SYMFONISK METAL

Comments

NIGHTWISH + BEAST IN BLACK
VALBY HALLEN, KØBENHAVN
03.11.2018
Tekst & Foto: Stephen Rocky Skriver

’Sådan skal en Nightwish koncert spilles’, sagde min medfølgende metal fan, som jeg oplevede Nightwish Decades showet sammen med lørdag aften i en godt fyldt Valbyhal. Jeg var meget enig. Det må betegnes som min bedste Nightwish koncert, efter flere koncerter på dansk jord gennem årene. Nightwish er lige startet på deres store europæiske del af Decades touren. Der manglende ikke noget denne aften, udover sangen ”Wishmaster”, men med otte storslåede albums siden 1997 må det være svært at udvælge knap 20 sange, der skulle repræsentere 20 års jubilæum af symfoniske sange, som denne tour har som tema. Flere af sangene varer langt over 10 minutter. Der var mange spændende sange, der tittede frem undervejs fra gemmerne på sætlisten, som ikke har været spillet live længe. Fedt.

Ophavsmanden, komponisten og keyboardmaestro Tuomas Holopainen stod som vanligt i venstre side højt hævet bag sine keyboards. Han har overblikket. Tilsvarende til højre på et podie var trommeslageren Kai Hahto stærkt spillende hele vejen også. Med en magisk nedtælling fra et minut til 00 startede Decades showet timet og effektivt klokken 21:00:00. Tidsmaskinens mange tandhjul åbnede sig på bagscenens kæmpe skærm. Det hele syntes at svæve i luften. Tilbage i tiden. Sådan blev oplevelsen. Et cinematisk univers af musik, lys og lyd som kun Nightwish på magisk vis også mestrer at skabe live. I to intense timer kom vi med på en rejse i bagkatalogets store sange. Da Floor Jansen viste sig på scenen efter introen, var vi resten af showet tryllebundet af hendes nærvær og stemme i samhørighed med et engagereret og levende band. Alle var de tændte og udviste charme og stor spilleglæde. Sikke en start med fuld brag i flammer og mægtig metal opera lyd på ”Dark Chest of Wonders” for derefter at rive storhittet ”Wish I Had an Angel” af, hvor ’Pirates of Caribian’ kaptajnen aka bassisten Marco Hietala, giver det ekstra kant med både sin mørke stemme og ikke mindst sit fremragende basspil. Så var vi i gang, må man sige. Lyden var tæt på perfekt, for alle instrumenter og sang gik rent igennem. Valbyhallens beton fundament viste sig fra sin gode side denne aften. Særligt fedt, at høre leadguitaristen Emppu Vuorinens eminente guitar riffs og soloer undervejs. Det løfter lige de mange symfoniske keyboardflader op i en heavy kaliber. Der var masser af sange, jeg ikke havde hørt spillet live før, fx ”10th Man Down” og ”Devil & The Deep Dark Ocean”. Begge gamle sange, hvor sangeren Tarja var med, men Floor neglede dem på flotteste vis, mens vinden blæste i hendes sorte lange hår og gjorde det hele mere dramatisk. Siden bandets sjette mand Troy Donockley kom fast med i 2013 til livekoncerterne, har der været et islæt af oldnordisk folklore ind over Nightwish symfoniske lyd. Det har gjort flere sange lidt blidere her og der. Troys står helt til højre med sit uldgarn af hår og nørder med sine mange særlige fløjter, sækkepibe, bouzouki og rytmeguitar. Han er også med på kor og sang her og der og er med til at tilføre Nightwish en hel særlig lyd. Alle seks har de travlt med at holde de spændende og til tider progressive store symfonier i gang. De to timer fløj afsted, indtil Nightwish lukkede tidsmaskinen med den næsten 11 minutter lange episke ”Ghost Love Score” i et sandt orgie af lys, flammer og konfettiregn. Nightwish dryssede dekader af symfonisk metal ned over København denne aften.

På denne koncertrække holder Nightwish deres fans i deres hule hånd, mens tidsrejsen i de gamle albums står på. Alle på resten af turen kan glæde sig til, når Nightwish rammer deres by på Decades European tour. Det er en stor oplevelse af gammelt og nyt i en flot buket af symfoniske metal mesterværker fremført live.

Nightwish Decades sætliste
Dark Chest of Wonders
Wish I Had an Angel
10th Man Down
Come Cover Me
Gethsemane
Élan
Sacrament of Wilderness
Dead Boy’s Poem
Elvenjig
Elvenpath
I Want My Tears Back
Amaranth
The Carpenter
The Kinslayer
Devil & the Deep Dark Ocean
Nemo
Slaying the Dreamer
The Greatest Show on Earth (Chapter I: Four Point Six; Chapter II: Life; Chapter III: The Toolmaker)
Ghost Love Score

(artiklen fortsætter efter galleriet)

BEAST IN BLACK
Nightwish havde taget deres finske venner i Beast In Black med som support. Det havde jeg set frem til denne mørke november aften i København, for jeg vidste, der ville være max metal fest i den fra start med den erfarne guitarist og sangskriver Anton Kabanen fra ex-Battle Beast ved roret. Stilen er tæt på førnævnte Beast band, da Anton var sangskriver/guitarist på de tre første Battle Beast albums. Det er traditionel 80’er heavy metal, store omkvæd, melodisk, men også tilsat en dance-euro-metal lyd med meget keyboards. Der dog er samplet af Anton. Lidt ærgerligt når de spiller live, men det Sorte Bæst var stærkt spillende og fik fra start sat gang i salen med den græskfødte forsanger Yannis Papadopoulos i front. Han mestrer en sangstemme så høj og heavy, at man bliver blæst bagover. Det er sgu et fedt og underholdende metal band, der kan smede metal melodier sammen, så man rives rundt i manegen med fede guitarsoloer fra både Kasperi og Anton. Det er første større Europa tour for Beast In Black, som jeg ved at Anton og gutterne havde set frem til at spille og med Nightwish som hovednavn var salen godt fyldt på forhånd. De har indtil nu kun udsendt deres debutalbum Berserker, og sætlisten bestod af 9 ud af 12 sange hentet fra debutalbummet fra 2017. Det var ikke noget problem, for det er hit-på-hit-metal alt sammen og publikum var begejstret. Det så endda ud til, at Beast In Black var lige så begejstret og taknemmelige for den store velkomst, de modtog i København. De vil utvivlsomt kunne fylde et tilpas koncertsted, når de formentligt næste år tager rundt selv med deres andet album From Hell With Love (udkommer til februar 2019). Hold godt øje med det energiske Sorte Bæst fra Finland.

Beast In Black sætliste
Beast in Black, Eternal Fire, Blood of a Lion, The Fifth Angel, Born Again, Ghost in the Rain, Crazy-Mad-Insane, Blind and Frozen, End of the World.