SVENSK OG TYSK METAL INVASION AF DANMARK

SABATON – ACCEPT – TWILIGHT FORCE
STORE VEGA, KØBEHAVN
21. MARTS 2017
Af Stephen “Rocky” Skriver
Foto: Japs

Det tunge artilleri var kørt i stilling i en udsolgt Store Vega, hvor de svenske powermetal soldater i Sabaton havde inviteret de tyske kamptropper i Accept til at spille med musklerne og bombardere stedet synder og sammen. Begge bands er på pladeselskabet Nuclear Blast, så ammunitionen er power fuld og våbnene ladt med heavy metal guitarer og trommesæt så store som kampvogne. Når begge bands tilmed har et bagkatalog af melodiske metal sange, så er der intet andet at gøre end at følge trop og rette ind på geled til fælles tramp i det forventede metal party, der altid ender ud i, når så kampklare bands stiller op.

TWILIGHT FORCE
Inden de to store bands skulle metalizere salen, havde en flok unge svenske metal riddere i upcomming bandet Twilight Force fået den resterende plads helt forrest på scenen og en halv times tid til at sætte gang i salen. Klokken var kun 19, da de gik på, men der var allerede overraskende mange mennesker fra starten. Det var trængt på scenen for de seks mand, der kun havde 1½ meters gang og lidt bagud til hver side, hvor trommeslager og keyboardmand måtte dele pladsen på hver sin side af et monster trommesæt fra Accept i midten. Resten af scenen var netop fyldt op med Accepts grej og længere bagved stod Sabatons kampudstyr klar dækket af sorte tæpper.

Twilight Force spiller rasende hurtigt power metal en slags Dragonforce Light. Forklædt som figurer fra Ringenes Herre og med nyeste albumtitel ’Heroes of Mighty Magic’ fægtede forsangeren med sit store sværd, imens han på godkendt vis sang/skreg om drager, regnbuer, stjerner og himlen og helvede. Twilight Force gjorde deres bedste med både humor og energi, men det blev i længden ensformigt power metal, hvor det ligesom bare gjaldt om, at spille så hurtigt som muligt, fremfor at sørge for variation i sangene.

Twilight Force sætliste
1. Battle of Arcane Might
2. To the Stars
3. Riders of the Dawn
4. Flight of the Sapphire Dragon
5. Gates of Glory
6. The Power of the Ancient Force

ACCEPT
At have tyske Accept med som special gæst har sikkert trukket nogle gamle heavy metal fans ind Folkets hus, som Vega hed, da det blev bygget i 1956 på Vesterbro. Accept blev bygget i 1976 og har i over 40 år sørget for klassisk heavy metal af både den hurtige speed metal slags og den tunge balls2thewall metal. Vi fik begge dele serveret i den lille times ’tolles unterhaltung’, fra et tight spillende Accept ledet af kaptajn Wolf Hoffmanns bombefly af en Framus Flying-V guitar. Den seje guitar går så tydeligt og hårdt igennem, at man rammes direkte i sit metal hjerte af Hoffmanns melodiske guitarlir. Selvom den gode Hoffmann til tider ramte lidt forkert, så fuck i det, den signatur guitar står rent og råt i lyden og leveres altid fra den skaldede guitarist med smil, overskud og heavy metal charme til publikum. Lyden var fed og det føltes godt, at blive banket igennem endnu en Accept koncert, der sjældent blev kedelig.

Startende hårdt ud i overhalingsbanen med ”Stampede” og ”Stalingrad”. To sange fra deres nyere albums der allerede er gået hen og blevet nogle af Accepts nye klassikere. Derefter blev vi – os der kender Accept fra old-school dage – rocket igennem gamle kendinge som ”Restless and Wild”, ”London Leatherboys” og en mega tung slæbende ”Princess of the Dawn”. For derefter at sætte pick-up’en ned i fællesang med ’Heidi, Heidi, hoooo’ indtil pladespilleren blev skratset og Accepts satte fuld power på ”Fast as a Shark”. Det var sådan 80’er speed metal lød og Accept spiller det uden at miste melodien. Den tyske panzer bataljon havde et par ekstra sange i skytset og fik salen til at synge med på klassikeren ”Metal Heart”, hvor muligvis flere unge Sabaton fans ikke var klar over, at de skrålede med på Beethoven’s gamle klavernummer ”Für Elise” som guitarsoloen er bygget op om.

Hvis det var første gang du oplevede den tyske metal maskine, så har du opskriften nu og det ender altid med, at vi skal have smadret vores ”Balls to the Wall”. De hænger så nu på de træbeklædte vægpaneler i gamle Vega!

Accept sætliste
1. Stampede
2. Stalingrad
3. Restless and Wild
4. London Leatherboys
5. Final Journey
6. Princess of the Dawn
7. Fast as a Shark
8. Metal Heart
9. Teutonic Terror
10. Balls to the Wall

SABATON
Svenske Sabaton har siden slut 90’erne arbejdet sig op fra at være en flok power metal soldater med lettere skydevåben til en militær maskine, der invaderer land efter land med deres stærkt fængende metal foran en støt voksende armé af ihærdige metal fans. Dræbermaskinen var landet i Danmark og havde slået lejr i Store Vega.

Scenen var sat med et kæmpe trommesæt højt hævet over militær tanksen lige under en stor baggrundsskærm. Her kunne showets video klip og tekster projiceres op, hvis nogen ellers skulle være i tvivl om, hvad der skulle synges med på i omkvædene. Det var der tilsyneladende ikke, for salen var inkarnerede Sabaton soldater, der allerede fra starten sang med på den båndede intro til Sabatons version af “In the Army Now“. Da videoen til ”The March to War” viste sig på storskærmen, råbte Joakim Brodén: ’Vi er Sabaton – og vi spiller heavy metal – det her er ”Ghost Division”. Værsgo, så var første missil sendt afsted og salen var ramt. Allerede i næste sang fik vi ”Sparta” fra det nyeste album The Last Stand. Med fire gladiatorklædte medspillere bag Joakim, som selv var iklædt romersk kampudstyr, var der lagt op til et underholdende indslag med en af de bedre sange fra det nye skive.

Som altid var svenskerne stærkt spillende, men jeg synes at fornemme, at de var nået et godt stykke ind i Europa turen og kørte lidt på rutinen i nogle af sangene. Men publikum var begejstret. Der blev sunget med og flere gange råbt på fællessangen ”Swedish Pagans”, der i dagens anledning blev omdøbt til ”Danish Pagans” af Joakim. At det så lød som han sang ’Danish Bacons’, gjorde det kun mere underholdende. Den nye guitarist Tommy Johansson, der erstatter Thobbe Englund, spiller fremragende guitar og mestrer også keyboardet som han på flotteste vis overtog i en smuk akustisk version af den stærke sang ”The Final Solution”. Han passer godt ind i Sabaton hæren med sit lange hår og positive udstråling, som er kendetegnet for dette power metal band, trods sangtekster der altid omhandler fortællinger fra krigens tid. Det undrer mig, hvorfor Sabaton ikke har et medlem mere, der kan spille keyboard live, da mange af deres sange har underlægning og temaer understøttet af keyboards. Det er lidt øv, at skulle høre på båndede keyboards til en live koncert, men der kom aldrig en erstatning for Daniel Mÿhr på keyboards, da han forlod Sabaton i 2012.

Bandet måtte flere gange bare stå og se måbende ud over publikum, der nærmest hypnotiseret stod og råbte ”Sa-ba-ton – Sa-ba-ton…” mellem hvert nummer. Vi blev alle en del af power metal hæren denne aften. Sabaton kvitterede med, at Danmark hver gang er en fest at spille for. Sætlisten var mixet med sange fra det nyeste album The Last Stand; men heldigvis flest af de kendte power metal hymner fra deres tidligere store albums, der gør sig bedre live end dem fra det nyeste album. Særlig fedt var det med den originale svenske sang på ”Carolus Rex” og fælles metalmarch til ”Primo Victoria” og sangene fra Heroes albummet med ”Far From The Fame”, ”Resist and Bite”, “Night Witches” og ”To Hell and Back”. De rammer altid hårdt og godt. Sabaton kunne forlade Store Vega efter en festlig metal aften og fortsætte den svenske metal invasionen i resten af verden på deres store The Last Tour.

Sabaton sætliste
1. Ghost Division
2. Sparta
3. Blood of Bannockburn
4. Swedish Pagans
5. The Last Stand
6. Carolus Rex (svensk version)
7. Union (Slopes of St. Benedict)
8. Far from the Fame
9. The Lost Battalion
10. The Lion From the North
11. The Final Solution (akustisk)
12. Resist and Bite
13. Night Witches
14. Winged Hussars

Extra…
15. Primo Victoria
16. Shiroyama
17. To Hell and Back

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *