Dedikerede slik fra Crazy Lixx

Svenske Crazy Lixx har stor kærlighed til hard rockens mastodonter fra 80erne, men er også et band, der hele tiden skuer fremad. En del af bandets filosofi handler om at holde den røde tråd, men samtidig prøve noget nyt – og så for øvrigt ikke drikke sig alt for stiv før et show…festen kan jo altid komme bagefter.

Af Malou Riddersborg og Maja Nielsen

Ved et solbeskinnet bord- og bænkemiljø, backstage på Sweden Rock Festival, møder vi de tre snygga killar fra Crazy Lixx, Danny Rexon, Andy Dawson, og deres forholdsvist nye guitarist, Jens Sjöholm, der mere eller mindre er på mute under hele interviewet, bortset fra når snakken falder på sex. Håret sidder, som det skal, og drengene ser friske ud, selvom de lige har spillet koncert på Rockklassiker Stage dagen før.

– Vi havde et fedt show i går, fortæller forsanger Danny Rexon om fredagens begivenhed.
– Vi spillede her også i 2007, men det var på en meget lille scene, så det var helt klart bedre denne gang. Vi fik også lov til at spille på et fedt tidspunkt. Det var godt nok samtidig med Saxon og At the Gates, men dem der spillede på Rockklassiker aftenen før, var sat på samtidig med Kiss, så vores aftale var bedre.
– Der var masser af mennesker, og det er det, der betyder noget. Det var sjovt, tilføjer bandets guitarist, Andy Dawson.
På Crazy Lixxs hjemmeside har bandet, i dagene op til Sweden Rock showet, lovet at spille deres hidtil bedste koncert – men kunne de leve op til det?
Danny: For mit vedkommende var den helt sikkert i top fem.
Andy: Jeg synes også, at det var fedt. Vi gjorde det godt. Vi havde nogle tekniske problemer, men det har man altid, så jeg vil også sige top fem.
– For Jens må det også have været en af de bedste, for han har kun været med i bandet i et års tid, konstaterer Danny og begynder at spekulere i, hvilket show der ind til nu, har været højdepunktet for ham, som sanger i Crazy Lixx.
– Vi spillede i Brasilien sidste år, det var et club gig, der var mange mennesker, og det var fedt. Hele rejsen gjorde oplevelsen helt utrolig. Det var helt ekstraordinært og nyt, også fordi jeg aldrig havde været uden for Europa. Vi var i Sao Paulo, en kæmpe stor by med 20 mio. indbyggere eller noget i den stil, så det var vildt.
Andy er enig, men vælger at fremhæve en anden koncertoplevelse af en ganske særlig grund:
– For to år siden spillede vi på Getaway rock festival i Nordsverige, og for mig var det et af de fedeste shows. Det var indrettet som et gaskammer, der var fyldt med mennesker og alt for varmt. Og så mødte vi Slash!
– Han var til en pressekonference, og vi sad udenfor og pludselig stod han der bare – “dude, you are our favourite guitarist”. Han signerede vores støvler og nogle andre ting, fortæller Danny med et stort smil på læberne.
– Det var for fedt, samstemmer Andy, med et lige så begejstret smil.

ROCK OG RUL FOREVER
Crazy Lixx er en del af den nyere sleaze/hard rock generation, der med deres musik er med til at føre traditionen fra den 80er-inspirerede hard rock og heavy metal videre i et nyt årtusinde. For bandet var det ikke som sådan et bevidst valg at spille hard rock, men bunder i en helt særlig kærlighed for netop denne genre.
– Når du er otte eller 10 år gammel, og du hører et eller andet særligt musik, så forandrer det dit liv for altid. Vi hørte Europe i går, og det var tredje gang, jeg så dem, men jeg føler mig stadig som en otte-årig, når jeg hører “The Final Countdown”, og der er fyrværkeri og alt det der. Sådan er det bare for resten af livet. Mellem 20 og 30 har jeg ikke hørt nogle sange, der har rørt mig på samme måde, som de sange gjorde, da jeg var helt ung, fortæller Danny.
Andy fortsætter ekstatisk:
– Da Aerosmith spillede her i 2007, var det meningen, at jeg skulle have taget min afgangseksamen fra gymnasiet, men det sked jeg på, for jeg ville bare se mit favoritband. Jeg stod helt oppe foran, og da Steven Tyler smed sine solbriller ud blandt publikum, var det mig, der greb dem. Jeg begyndte fandme at græde…der er mange følelser tilknyttet rock’n’roll.

HARDROCKENS HOVEDSTAD
Svenske Crazy Lixx kommer fra et land, der i langt højere grad dyrker sleaze og hard rock scenen end vi gør herhjemme i Danmark. Og for få år tilbage, var der en helt bølge af nye svenske bands, der red med på de gamle traditioner.
– Det hele eksploderede med bands som os og Crash Dïet. Men Sverige er alligevel drevet lidt af trends, hvor ting bliver store i tre til fem år, og så sygner det hen igen. Jeg tror faktisk, at vores genre er på tilbagetog her i Sverige, men til gengæld er det som om, den blusser op i Sydeuropa, Sydamerika, Japan osv.
Andy bringer København på banen:
– Vi har spillet mange gange i København, fordi vi bor i Malmø, så det er ret tæt på. Jeg er vild med byen og har en del familie der, men vores shows har ikke været så fede. Jeg tror, det er svært at komme igennem med rock’n’roll i den by.
Selvom genren muligvis er på tilbagetog i Sverige – dog svært at forestille sig – så har Crazy Lixx stadig masser af ambitioner og fremtidsplaner for bandet.
– Vi skal spille på en masse festivaller denne sommer, og så er vi begyndt at fokusere mere på vores liveoptrædender end før. Vi har masser af bagbeklædninger og lys, og så har vi en masse nyt musikalsk i form af guitarsoloer og musikstykker, der ikke er indspillet på noget album. I går aftes til koncerten spillede vi to eller tre af de nye ting. Vi har også en masse introer til flere af sangene. Så vi har mere fokus på showet og performancen – og selvfølgelig festen bagefter. Den er vigtig, griner Andy, og Danny supplerer:
– Før spillede vi så mange små shows, at vi aldrig havde tid til at øve nye ting imellem dem. Så nu siger vi nej til de mindste shows, så vi kan fokusere mere på de store og lave noget mere specielt til dem. Det er vist planen.

BANDFILOSOFI
Selvom Crazy Lixx spiller musik, der indbyder til fest og den vilde rock’n’roll-livsstil, passer de alligevel på med, at livsstilen ikke tager over. Det betyder noget for dem, at de stadig er i stand til at levere et ordentligt show.
– Vi drikker os ikke alt for stive, inden vi skal spille, og vi tager ikke kokain og den slags. Vi prøver at fokusere på vores show, inden vi skal på, og så kan man så gøre, hvad man vil bagefter, fortæller Andy.
– Så længe musikken og showet fungerer, så er det lige meget, hvad du har gang i, mener Jens, der pludselig kommer på banen for en kort bemærkning.
Andy reflekterer videre på spørgsmålet om, hvor meget man kan feste før et show:
– I torsdags var vi her hele dagen og drak igennem, og det blev ret sent. Der blev jeg lidt nervøs for showet dagen efter, men jeg bor i et hus inde i Sölvesborg, så jeg lå bare i solen hele dagen og tog så ind og spillede derefter. Bortset fra at min næse blev solskoldet, så gik det fint.
Danny forklarer problematikken med en lille selv-anekdotisk bemærkning til udenforstående:
– Folk udefra er muligvis ikke klar over, at det kræver hårdt arbejde at spille. Efter Kiss tog jeg direkte hjem og fik en hel nats søvn. Gik i studiet, sang nogle sange, tog det roligt. Drak en masse vand. Jeg blev ikke og festede hele natten, fordi jeg havde et show dagen efter. Ikke alle bands gør det, men jeg tror virkelig, at man kan se det på shows’ne.

ALLE GODE GANGE TRE
Sidste år udkom Crazy Lixx’ tredje album, og det blev, som deres to forrige albums, modtaget særdeles godt af en af sleazerockeres foretrukne nyhedsportaler: Sleazeroxx.com
– Det er tredje gang, at vi er på listen over årets albums. Jeg tror, han elsker os derovre. Men ellers fik pladen (Riot Avenue) en del blandede anmeldelser, og det, tror jeg, var fordi, folk forventede noget i stil med New Religion. Riot Avenue er slet ikke det samme. Indspilningsprocessen foregik ikke på samme måde, så derfor lyder den anderledes. Den er mere rocket. Man bliver nødt til at prøve noget nyt, forklarer Danny, og Andy fortsætter:
– Det afhænger meget af dit humør. Vi ville gerne lave noget musik, som vi brændte for i det øjeblik, og der lyttede vi ikke så meget til hair metal bands’ne fra 80erne, men mere til ting som Judas Priest, Iron Maiden og Scorpions plus en masse fra 70erne, men også nyt som fx Airbourne. Vi havde mere fokus på den genre, og det var derfor albummet blev, som det blev. Det er fedt at blande det lidt. Jeg kan selv godt lide bands, der holder den røde tråd, men samtidig prøver noget nyt. Aerosmith er fx gode til det. De kan lave alt fra “Pink” til “Back in the Saddle”. Det samme gælder Kiss, Queen og mange andre bands. De bliver ved med at udvikle sig. Hvorfor ellers blive ved med at spille musik?
– Bortset fra Iron Maiden, de burde lave den samme plade hver gang, indskyder Danny.
Andy fortæller videre om bandets musikalske udvikling:
– Vi har lavet tre albums, og det står ret klart hvilke sange, der er de mest populære. Så hvis vi tager top 4 fra de tre albums, så ville man kunne få den stil, vi prøver at fange. Jeg tror, det næste Crazy Lixx album bliver et kæmpe hit. Forhåbentlig. Men det er vigtigt at understrege, at vi efterhånden har været her længe, så det første Crazy Lixx album er ikke det samme Crazy Lixx, som vi er i dag. Det tror jeg ikke, der er så mange her i Skandinavien, der er klar over. De kender os, som vi var før og har så truffet deres mening om os. Til de mennesker vil jeg bare sige, at de bør være åbne og tjekke vores nyeste materiale ud, for måske kan de lide det. Og tjek vores shows ud, for de er også helt anderledes.
Således sluttede en trevlig snak med et solstegt band, der herefter kunne fortsætte deres videre færd, denne ualmindeligt varme lørdag på Sweden Rock Festival.

1 thought on “Dedikerede slik fra Crazy Lixx

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *