Koncertanmeldelse: WISHBONE ASH @ Amager bio, København – 30.01.2024

Koncertanmeldelse:

WISHBONE ASH @ Amager bio, København – 30.01.2024

Anmelder og fotograf: Stephen Rocky Skriver

Hvad skal man lave en onsdag aften i januar måned? Man skal ud at opleve noget live rockmusik. Det sørgede Amager Bio for at lægge sal til og invitere det britiske prog hard rock Wishbone Ash på besøg. Sammen kunne vi denne aften fejre 50-året for deres legendariske live album Live Dates, for Wishbone Ash er et ægte 70’er rockband. De kommer for at spille deres musik og være sammen med deres trofaste fans, som var unge i 70’erne. Wishbone Ash startede i 1969 og udsendte deres debutalbum året efter. Herefter et nyt album hvert år op gennem 70’erne. Efter de første fire plader udgav de i 1973 deres kendte dobbelt live lp Live Dates. Det var med det album i bagagen, de vil fejre 50 års jubilæet og spille hele pladen live med fornyet energi. Wishbone Ash er på europatur, som startede tilbage i december 2023, så de var allerede godt hjemmevant på scenen og nød at spille sangene med fornyet energi og intens nærvær.

Der har været en del udskiftninger i bandet gennem de 55 år og eneste originale medlem af Wishbone Ash, er guitarist og sanger Andy Powell (74 år) med sin ikoniske Flying-V guitar. Han har nøje udvalgt sine tre Wishbone medspillere på guitar, bas og trommer og de spiller de gamle 70’er sange erfarent og med respekt og indlevelse, som havde de været med i bandet dengang. Bassisten Bob Skeat har fx været med siden 1997.

Wishbone Ash lagde ud med to ’nyere’ sange ”Real Guitars Have Wings” fra 1987 og ”We Stand As One” fra deres seneste 2020 album Coat of Arms. Lyden var perfekt. Ren og tydelig. Sceneopsætningen minimalistisk. Tre musikere i front med hver deres studieforstærker på scenen, som var det i øvelokalet. Old-school guitarledning gav forbindelsen mellem guitar, pedalbræt og forstærker. Ikke noget moderne trådløst halløj. En trommeslager i midten uden et overdimensioneret trommesæt og så et simpelt sort bagtæppe med Wishbone Ash logoet, teksten ’Since 1969’ og tallet ’50’ for at fejre Live Dates pladen 1973-2023. Vi var kommet for musikken og bandets tilstedeværelse sammen med en flok engagerede 70’er fans.

Efter de første numre bød Andy Powell velkommen og fortalte, at de nu ville spille hele deres live plade fra 1973 og håbede det var ok. Det var absolut ok. Selvom Wishbone Ash sagtens kunne spille live 24-timer i træk, uden at synge det samme nummer, for de har mere end 25 studiealbums at plukke fra. Der var bifald fra alle 350 fremmødte dedikerede fans. Vi var klar til et flashback. Det blev som at sætte en lp plade på grammofonen og skrue op for forstærkeren. Kigge på sine medlyttende venner omkring, nikke bekræftende på at det bliver godt og så løfte den kolde fadøl i en fællesskål. Wishbone Ash tog os med på pladens 11 sange. Det lyder måske ikke af mange sange, men hvis du tilskriver, at det er progressive rock numre med længere twin-guitarsoloer, temposkift og uforudsigelige mellemspil og jam undervejs, som vi også tit oplevede det ved rockkoncerter i 70’erne, så kiggede jeg først på uret efter en time og 20 minutter, da Andy Powell sagde, de ville spille det sidste nummer. Men bare rolig, grinede han, for det er et langt nummer! Live pladen slutter nemlig med sangen ”Phoenix”, der varer over 17 minutter. Det gjorde den også denne aften på Amager. En sang der starter stille, halvakustisk og eksperimenterende for at ende i et inferno af hårdt rockende progressive sammenspil, guitardueller og fælles jam. Som jeg sagde til min koncertmakker Niels midt i vores fælles eufori over dette gamle band: ’det må ikke stoppe nu!’. Det var fedt og heavy.

Vi fik et ekstra nummer ”Living Proof” fra 1980. Med den titel, tænkte jeg, er Wishbone Ash et ’levende bevis’ på, at gamle 70’er rocknumre stadig holder, når de spilles af et autentisk band med musikere, der tager på tur, fordi de elsker at spille deres rocksange for et publikum, der elsker at høre gedigen rock uden al mulig digital lir, autotune og båndede keyboards. Bare guitarer, bas, trommer og en flok fuldfede melodiske rocksanger, spillet med glimt i øjet, smil på læben og højt til loftet med forstærkeren på volume 11. En flashback aften, hvor vi for en stund glemte TV nyhedernes elendige budskaber og lod rocken og fællesskabet samle os live i rockens frelsende lysshow. Keep on rocking in the free world…

Wishbone Ash 50 års sætliste
Real Guitars Have Wings
We Stand as One
>> Live Dates Album sætliste
The King Will Come
Warrior
Throw Down the Sword
Rock ‘n Roll Widow
Ballad of the Beacon
Baby What You Want Me to Do (Jimmy Reed cover)
The Pilgrim
Blowin’ Free
Jail Bait
Lady Whiskey
Phoenix
>> bonus
Living Proof

Wishbone Ash band
Andy Powell – guitar, sang (siden 1969)
Bob Skeat – bas, kor (fra 1997)
Mark Abrahams – guitar (fra 2017)
Mike Truscott – trommer (fra 2022)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *