NEWS

LYTTESESSION MED SOILWORK

Ingen kommentarer

Tekst: Thomas Thomsen

Foto: Stephansdotter

23 år på scenen med 10 albums i bagagen. Soilwork udgiver den 11. januar 2018 deres 11. studiealbum med titlen Verkligheten.
I den forbindelse har Metalized fået mulighed for at lytte til albummet og give en vurdering af, hvad der er i vente.
Du har sikkert allerede hørt numrene ”Arrival” og ”Full Moon Shoals”. Det er bare begyndelsen på noget stort.

Verkligheten

01. Verkligheten (1:44)
Proppen tækkes op af en flaske Gammel Dansk. Instrumenterne fylder stille og roligt glasset, som var det titelmelodien til en spændingsserie på DR1 en søndag aften. Der slåes nænsom på flasken undervejs, og introen afsluttes.
02. Arrival (3:47)
Nummeret bryder introens stille og rolige klang. Hidsigt og hurtigt, med momentvise passager af “stillegående” karakter, der brydes af en guitarsolo, inden vokalen leverer det afsluttende budskab. Så er vi på en eller måde kommet i gang.
03. Bleeder Despoiler (3:36)
Der skrues ned for tempoet, men det vrede udtryk i vokalen skrues der dog ikke ned for. Den instrumentale indledning fanger øjeblikkeligt din nysgerighed efter mere. Omkvædet og den tilhørende afdæmpede og bløde vokal med de hidsige nedslag tryllerbinder dig. Det afsluttende guitarspil lukker nummeret ned på magisk vis. Et særdeles godt nummer.
04. Full Moon Shoals (4:46)
Der skrues yderligere ned for tempoet. Tangenter, guitar og bas suppleres hen af vejen af trommeslag. Nummeret lægger fra land og den bløde vokal toner blidt frem. Hen mod omkvæddet samles alle kræfter, og der gøres klar til den helt store affyring heraf. Og så kommer det. Bedst som du tror nummeret fortsætter på stille vis, eksploderer det i et fantastisk mellemspil.. Nummeret hører til et af de absolut bedste på albummet.
05. The Nurturing Glance (5:24)
Tempoet er indledningsvist fortsat yderst afdæmpet, inden det eksploderer i et flot sammenspil over hele linjen centreret omkring et iørefaldende guitarriff. Omkvædet er storladent.
06. When The Universe Spoke (5:22)
Efter en stille indledning med guitarlyden i centrum trædes speederen i bund. Trommerne er på overarbejde. Vokalen har igen det vrede udtryk. Hvis du finder de foregående numre for stillegående, kommer du tilbage på sporet. Der puttes et stilfærdigt mellemspil ind mod afslutningen, inden fanden slippes løs igen.
07. Stålfågel (4:25)
Uden yderligere sammenligning nok albummets bedste nummer i mine ører. Tangenter indleder nummeret. Resten spirnger til, centreret om stortrommernes masserende tempo. Vokalen lyder enestående. Omkvædet er storslået. Mod afslutningen bliver du ramt af en guitarsolo, som sidder lige i skabet. Stålfuglen – om man vil – letter og svæver flot. Ikke noget hårdtspillet nummer, men en ørehænger uden lige.
08. The Wolves Are Back In Town (3:24)
Der skrues en smule op for tempoet igen. Trommeslagene rammer som præcise piskeslag. Vokalen er kommanderende. Et riff macherer derudaf. Du nikker taktfast med hovedet til rytmen. Afslutningsvist bryder en ganske kort guitarsolo den takstfaste rytme med et ganske flot resultat.
09. Witan (3:48)
Indledningen har momentvise associationer “Sacrifice” og “House Of Sleep” med Amorphis. Vokalen sætter I med enorm fylde og hidsig elegance. Omkvædet er i en klasse for sig. Det rocker derudaf. Et nummer der hører til det bedste af det bedste.
10. The Ageless Whisper (5:02)
Guitarspil og taktfaste trommeslag sætter nummeret igang. Der puttes ekstra guitarspil på toppen, som bygger nummeret op til den helt store affyring. Og med et sker det. Nummeret fyres af, og vokalen trænger igennem. Omkvæddet er i en særklasse for sig. Det indledende guitarspil og de taktfaste trommeslag bryder ind og suppleres af en kort guitarsolo, inden nummeret afsluttes på bedste vis. Et virkelig godt nummer.
11. Needles And Kin (feat. Tomi Joutsen/AMORPHIS) (4:57)
Stille guitarlyd indleder nummeret. Det afbydes med hurtige trommeslag, hidsige og fræsende guitarspil. Vokalen bevæger sig rundt i alle afkroge. Nummeret er måske det svageste på albummet, men det siger mere om det høje bundniveau som Soilwork præsterer.
12. You Aquiver (4:03)
Nummeret kan virke lidt discoinspireret, men fremstår alligevel tungt. Et nummer der hører til det bedste af det bedste. Et nummer der afslutter albummet på fantastisk vis. En skålende afslutning i boblende og velsmagende Champagne. Mindre kan ikke gøre det.

Dette album skal du høre. Du skal tage det til dig. Du skal eje det. Hele albummet er et mesterværk. Verkligheten kan blive en seriøs kandidat til årets album 2019.

Interview med Soilwork
I det kommende nummer af Metalized, som er på gaden den 5. december 2018, kan du læse et interview med forsanger Björn Strid fra Soilwork.
Her fortæller han bl.a. om det kommende album

”Flugten fra virkeligheden er også en del dagligdagens virkelighed”

hvilken betydning en opringning fra Dave Mustaine fik for en ung dansk trommeslager,
”Set i bakspejlet var vi alle klar over, at det store spørgsmål sikkert ville komme på et eller andet tidspunkt”

”Han var særdeles skarp til at pege ting ud, som vi ikke havde fokus på, og hvor vi kunne forbedre os”

og den kommende turne med Amorphis.
”De har deres lyd, og vi har vores, men der er referencer til hinanden. Så det bliver noget publikum kan glæde sig til”

Skriv en kommentar