JORDEN RUNDT PÅ 80 METALBANDS. 13. PERSEFONE FRA ANDORRA

Persefone fra Andorra

Af Stampe

adeu

 

Andorra er et lille fyrstedømme, der ligger i Pyrenæerne mellem Spanien og Frankrig.

Andorra, som efter sagnet skal være grundlagt af Karl den Store, er det eneste nuværende eksempel på den uafhængighed, som mange af Pyrenæernes dale besad i middelalderen. I 1282 blev herredømmet over Andorra delt lige mellem biskopperne af Urgel og greverne af Foix; disse sidste blev siden også konger af Navarra og fra og med Henrik 4. tillige konger af Frankrig, og således kom halvparten af herredømmet over Andorra i den franske stats eje. Jalousien mellem de to protektorer (bag biskoppen af Urgel står Spanien) var den egentlige årsag til, at Andorra kunne bevare sin uafhængighed.

Det officielle sprog er katalansk, men både spansk og fransk er vidt udbredte. Den største religion er katolicisme. Andorras kultur er stort set den samme som den katalanske generelt. Andorra er hjemsted for mange folkedanse, bl.a. contrapàs og marratxa. Andorras folkemusik har mange ligheder med musikken hos nabolandene.


Præsenter jeres band og medlemmerne.

Hej. Jeg er Moe Espinosa og spiller keyboard i bandet Persefone. Vi er et band fra Andorra, der er et lille land mellem Spanien og Frankrig i Pyranæerne. Vi har spillet siden 2001 og har fire albums ude. Lige nu er vi fem mand i bandet:

Carlos Lozano – guitar

Jordi Gorgues – guitar

Toni Mestre – bas

Marc Martins – vokal

Moe Espinosa – keyboard

Vi har i øjeblikket ingen trommeslager da den sidste forlod bandet i sommers.

Hvordan opdagede i metal?

Personligt opdagede jeg metal for mange år siden, da jeg begyndte at lytte til bands som Iron Maiden og andre death eller black bands som Dark Tranquillity og Dimmu Borgir. Det var omkring 1996.

Hvorfor vil i spille metal?

Metal er en musikalsk genre der tillader musikere at spille en stor og variete mængde af stilarter på samme tid. Selv elsker vi prog metal, dødsmetal, teknisk metal og en hel del andre ikke-metal genrer.

Er metal accepteret i jeres land? Eller prøver folk, regeringen eller religion at bekæmpe jer?

Overhovedet ikke. Faktisk har Andorras regering vist stor respekt for hvad vi laver og har støttet os økonomisk, så vi har kunnet komme på tours. Vi føler at vi er et meget accepteret band i vores land og støtten er total.

Hvordan er metalscenen i jeres land? Er der mange bands, magasiner, fanzines, websider osv?

For at være ærlig så eksisterer der knapt en metalscene i vores land. Der er enkelte bands udover Persefone. Vi har nogle gode venner der er fantastiske musikere og udgiver fremragende metal. De hedder Nami. Dem burde i checke ud.

Hvornår startede metal i jeres land?

Det begyndte for cirka 25 år siden. Vores guitarist Jordi var faktisk med i det aller første metalband i Andorra.

Hvilke subgenrer inden for metal er populære i jeres land?

Med tanke på at scenen ikke er specielt stor, så vil jeg sige at prog metal er størst. Og så måske death og black.

Hvilket metalband er størst i jeres land?

Et svært spørgsmål. Vi er det første band (metal eller ikke-metal) der har udgivet fire albums og som har turneret i Europa og i Asien. Jeg ved ikke om vi er de største men vi er helt sikkert de første til at gøre det ovenstående. Både vi og Nami forsvarer Andorra på metalscenen rundt omkring i verden.

Hvilke bands lytter i til? Og hvem inspirerede jer?

Alle i bandet har forskellig musiksmag, men vi prøver altid at opdage nye lyde og musikere der kan inspirere os og holde denne musikalske oplevelse frisk. Udover at lytte til metalbands er vi ret åbne overfor al slags musik. Vi lytter til alt muligt uden at dømme det på genrer. Med hensyn til inspiration, så er vi jo selv fans, og har vores egne helte der har udøvet stor indflydelse på den måde vi har valgt vores musikalske vej.

Føler i at i bringer lidt af jeres lands kultur ind i jeres musik?

Det handler ikke så meget om kultur som det handler om at bringe navnet Andorra ud til en hel verden der ikke aner vi eksisterer. Nu har metalfolk i hvert fald en grund til at checke vores land ud.

Hvad baserer i jeres lyriske tema på?

De seneste år har vi prøvet at bringe et positivt udtryk gennem vores musik. Fra Shin-Ken til Spiritual Migration har det lyriske tema handlet om egen udvikling og vækst. Om spiritualitet og om at vise en anden vej i livet for alle der læser vores tekster.

Hvordan opdager i nyt metalmusik?

Første gang jeg lyttede til heavy metal var rigtig lang tid siden. Jeg mener det var noget fra Iron Maidens Powerslave, men jeg husker også at lytte til Judas Priest. At lytte til Painkiller-albummet og få gåsehud over hele kroppen. Musikken tordnede derudaf og jeg blev fyldt med en følelse af kraft og energi. Det var sådan en livsændrende oplevelse. Det er hvad jeg leder efter når jeg prøver at finde ny musik.

Hvordan ser i metalscenen i jeres land udvikle sig i fremtiden.

Vi kunne godt tænke os at unge gutter ville følge i vores fodspor, men at de kunne opnå større succes end Persefone har oplevet gennem årene.

Hvad er der i vente for jeres band i fremtiden?

I øjeblikket forbereder vi os på at optræde live igen, og vi leder efter en ny trommeslager siden den gamle jo skred. Vi skal spille på Prog Power i Atlanta til september. Og så er vi gået igang med at skabe vores femte album.

Er der nogle bands fra jeres land som i kan anbefale?

Selvfølgelig. Nami er et fedt band og i burde checke dem ud.

Har i udgivet nogle albums? Hvis ja, hvor mange?

Jep. Fire. Det første var Truth Inside The Shades fra 2004

pers truth

Core kom i 2006

pers core

Shin-Ken i 2009

pers shin ken

og endelig Spiritual Migration som udkom i 2013

Persefone

Hvor kan vi høre eller købe jeres musik?

Spotify er nok det nemmeste sted at checke Persefone’s musik ud.

Musikken kan købes i vores officielle shop på vores hjemmeside.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *