JORDEN RUNDT PÅ 80 METALBANDS. 11. WARTILLERY FRA BRUNEI

Wartillery fra Brunei

Af Stampe

bnas

 

Sultanatet Brunei, også kaldet Brunei Darussalam, er et olierigt land beliggende på øen Borneo i Sydøstasien. Bortset fra kystlinjen mod det Sydkinesiske Hav er landet helt omgivet af det østlige Malaysia.

I 1929 blev der fundet olie og naturgas i Brunei. Det er i dag grundlaget for det lille land, hvor olieproduktion varetages af Brunei Shell Petroleum. Det har medført at landet i dag er et af de rigeste i Asien.

I Brunei er der ingen indkomstskat, for de fleste af statens penge kommer fra olieafgifter. Der er desuden et stort velfærdssystem med gratis lægehælp, mad- og boligtilskud.

Brunei styres af en sultan. I dag er det Hassanal Bolkiah. Sultanen udvælger et ministerråd, der skal hjælpe ham. Det er fra omverdenen blevet kritiseret at ansatte i staten ikke har ret til at være politisk aktive, selv om de statsansatte udgør to tredjedele af befolkningen. Styret kritiseres samtidig for at favorisere lederne. Sultanen er f.eks. en af de rigeste mænd i verden. Denne ekstreme rigdom har vakt utilfredshed blandt indbyggerne, som også gerne vil have bedre levevilkår.

På grund af de gode økonomiske forhold er mange, især kinesere, immigreret til landet.

Bortset fra kyststrækningen udgør det meste af landets biotoper tropisk regnskov. Grundlaget for skovene er en årlig middeltemperatur på 26-28 °C og en årlig nedbør på 2.500-5.000 mm. Inde i landet når niveauet (i Gunong Pagon) op til over havoverfladen.

Areal: 5.770 km²

Indbyggertal: (anslået i 2005) 372.361

 

Interviewet er med bandets manager Zaim

Præsenter jeres band og medlemmerne.

Hej Metalized og Stampe. Jeg er Zaim, den såkaldte manager for bandet Wartillery fra Brunei Darussalam. Tak for at have fået øje på os og taget jer tid til at interviewe os.

Wartillery består af:

Elmi – vokal

Hanif – guitar

Azren – bas

Zaid – trommer

Surayadi – session guitar

Jeg tager billeder, skaffer bandet gigs og promoter dem. Jeg er i virkeligheden bare et medlem af deres street team og en god ven.

Bandet selv spiller en slags diy crossover thrash.

Hvordan opdagede i metal?

Jeg opdagede metal gennem min storebror, der var fan af hard rock, glam, heavy og thrash (Jeg har stjålet hans Metallica og Megadeth cd’er). Derudover var internettet et stort bibliotek, og en nem måde at finde metal musik på.

Hvorfor vil i spille metal?

I begyndelsen var de originale medlemmer af Wartillery Azren, Hanif, Suryadi og Zaid. De fire hang ud med Elmi, jeg og en hel del andre gutter. Vi skatede og spildte vores tid på stranden. Vi cruisede rundt og lyttede til metal. Fra disse bonding øjeblikke, opdagede vi at vi alle var fans af Megadeth, så vi besluttede os for at jamme sammen. Desuden var de fleste mennesker i Bruneis metalscene til det mere ekstreme metal som death og black, så vi besluttede os for at vise dem at thrash ikke var død. Så vi startede bandet for at spille god gammeldags thrash i stil med Metallica og Slayer som vi også lavede nogle covernumre med. Men efter at have hørt et crossoverband fra Sverige der hedder Dr. Living Dead, at have set hardcore punk scenen fra Sabah og lidt overtalelse fra en ven, besluttede vi os for at spille hurtigere, med sjove sange man bedre kan moshe til.

Er metal accepteret i jeres land? Eller prøver folk, regeringen eller religion at bekæmpe jer?

Metal kan godt accepteres hvis det ikke er for brutalt. DVS hvis guitaren ikke er distortet. Der er bands der bliver spillet i radioen under banneret metal, men det er mest Linkin Park-agtig musik. Intet ondt om de bands, vi kender flere af dem. Og nogle gange bliver man nød til at ofre sig lidt for at få opmærksomhed.

Der har været eksempler på metalshows der er blevet aflyst af politiet, fordi de ikke havde de rette tilladelser eller på grund af en eller anden fuld idiot, men det er ikke bare metal det sker for. Selv poparrangementer til fodel for nødhjælp, er blevet aflyst af politiet i sidste øjeblik. Alt det arbejde med at promote, arrangere og sætte op, spildt. Så skuffende. Men på den anden side er der flere privat organiserede events der er blevet til noget. Det er simpelthen et spørgsmål om held.

Hvordan er metalscenen i jeres land? Er der mange bands, magasiner, fanzines, websider osv?

Metalscenen er ærligt talt død i Brunei. Tilbage i starten af sidste årti, fra 2000 til 2003, var der en stor undergrundsscene med hemmelige shows. For at komme til dem, skulle du kende de rigtige folk. Nu til dags er det mest mindre gigs der bliver afholdt foran folks huse, og de fleste bands der spiller, er ikke metal.

I 2010 arrangerede vi et gig som vi kaldte “A Secret Last Minut Mysterious Gig” og inviterede 30 mennesker fra hardcore-, metal- og punkscenen som eksploderede dengang. Desværre dukkede ikke et eneste af de 30 mennesker op, så vi var kun 15 mennesker (de to bands og nogle venner) men vi spillede alligevel og havde det sjovt.

I 2011 arrangerede vi et gig der hed “Suicide Mission” og vi inviterede et hardcore punk band fra Sabah der hedder 28 Days Later til at headline. Det var fandme en fed aften.

Der findes stadig nogle dødsmetal bands i Brunei, men de er obskure og gemt væk fra offentligheden. For det meste betragter metalbands i Brunei deres musik som en hobby.

Med hensyn til fanzines, findes der et der vist nok hedder Emperor Zine og jeg tror man kan købe det af Mad Butcher på Facebook. Jeg er dog ikke sikker, for jeg har kontaktet ham uden at få svar.

Hvornår startede metal i jeres land?

Det startede så vidt jeg ved omkring 1980. Metal blev importeret af folk der studerede og arbejdede i udlandet. Min brors ven arbejdede i England på det tidspunkt og tog altid magasiner, kasettebånd, vinyler og så videre, med hjem, og disse blev så kopieret og delt mellem venner. De fik også metal fra nabolandende Malaysia, Singapore og Indonesien dengang. Og nogle lokale dj’s spillede metal i radioen. En af legenderne var DJ Anis der spillede alt fra death til hard rock til thrash til black.

Hvilke subgenrer inden for metal er populære i jeres land?

Der er fire distrikter i Brunei (Brunei-Muara, Tutong, Kuala Belait og Temburong). I Kuala Belait finder du den mere ekstreme side af metal (brutal death og black metal) mens du i Brunei Muara og Tutong finder thash og hard rock. I Temburong er det mere blandet.

Hvilket metalband er størst i jeres land?

De største? Det må være de hedengangne Senjakala og Karacoma. Men af eksisterende bands må det være H8 (nu-metal), Hebiimetaru (groove metal), Draconaeon (mørk dødsmetal). Jeg har sikkert glemt nogle. Min hjerne er træt. Ha ha.

Hvilke bands lytter i til? Og hvem inspirerede jer?

Vi lytter til en masse forskelligt musik, og ikke bare metal. Vi har alle forskellig smag i musik, men noget af det vi lytter til er 80’er thrash/crossover, punk og hardcore (Death Angel, Nuclear Assault, Slayer, D.R.I., Pisschrist, Megadeth, Bad Religion, Sarjan Hassan, Xanadoo, Dr. Living Dead, Suicidal Tendencies, Bad Brains, Beastie Boys, Hereafter, More Than Life, Modern Life Is War og mange flere)

Inspirationsmæssig er vi drevet af at få publikum og os selv til at gå amok når vi skriver sange.

Føler i at i bringer lidt af jeres lands kultur ind i jeres musik?

Slet ikke, bortset fra at vi altid kommer for sent og let bliver distraheret af tilfældige ting.

Hvad baserer i jeres lyriske tema på?

De fleste tekster bliver skrevet af Hanif, og han skriver om hvad han nu har lyst til når inspirationen rammer ham, men som de fleste andre metalbands er de ofte om krig, politik, socialt liv, skateboards, pizza, circle pits osv.

Hvordan opdager i nyt metalmusik?

Fra internette. Eller igennem folk vi møder. Det er svært at finde gode undergound bands på nettet.

Hvordan ser i metalscenen i jeres land udvikle sig i fremtiden.

Hvis den generelle attitude i Bruneis metalscene forbliver den samme, så ser vi ikke rigtig mulighed for forbedring.

Hvad er der i vente for jeres band i fremtiden?

Vi kan ikke rigtig se en fremtid for bandet, fordi de fleste af os har forpligtigelser i form af arbejde og familie. Men for nogle af os har bandet stadig første prioritet. Og selvom det går langsomt så kæmper vi videre. Kun tiden kan afsløre hvad der venter for Wartillery.

Er der nogle bands fra jeres land som i kan anbefale?

Hebiimetaru, Seraphim, Draconaeon og andre jeg har glemt navnene på. Jeg er måske ikke den rette at spørge, da jeg ikke kender alle bands, men du kan kigge på www.metal-archives.com under Brunei. Og forøvrigt, så ved vi ikke hvem det er der har oprettet Wartillery’s side derinde.

Har i udgivet nogle albums? Hvis ja, hvor mange?

En demo der hedder Your War Sucks Wiyhout Artillery

Wartillery demo

 

Og en ep der hedder Slayground

Hvor kan vi høre eller købe jeres musik?

Vi har ikke flere fysiske kopier tilbage, men i kan downloade demoen her og ep’en her.

I kan følge os på Facebook og på Youtube (bare søg på Wartillery), hvor vi har noget live footage hvor vi laver et cover af D.R.I. “Acid Rain” og en musikvideo vi lavede i 2014 der hedder “Dying To Live”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *