D-A-D 30/30/30

Den 3. marts 2014 runder D-A-D et skarpt hjørne i musikverden, da bandet til den tid kan fejre 30års jubilæum. I en betagende cocktailbar i en baggård på Vesterbro mødte D-A-D forleden pressen, for at berette om deres planer for markeringen af deres 30 år som band.

For det skal i naturens sag ikke gå ubemærket hen, at D-A-D fylder rundt. Om den præcise dato, fortæller bandet, at den 3. marts 1984 gik hen og blev en magisk dag for dem. De gav koncert i Musikcaféen i Huset i Magstræde og for første gang var der totalt udsolgt. Og så tjente de omtrent 1000 kr. hver – efter SKAT, lærte de senere.

Fejringen starter den 28. januar 2014, hvor startskuddet lyder for to omfattende D-A-D-turnéer i henholdsvis Danmark og resten af Europa. I passende tråd med anledningen spiller bandet 30 danske koncerter, efterfulgt af 30 europæiske. D-A-D sætter ud for at fejre de små spillesteder, der i første omgang gav dem chancen for nu snart tre årtier siden. Hele turnéplanen er at finde på D-A-Ds hjemmeside.

Selv siger dansk rocks gulddrenge, at de i forbindelse med deres 30års jubilæum sætter frygten for nostalgi til side for at omfavne deres historie. Så ved siden af de mange koncerter udgiver D-A-D et opsamlingsalbum med 30 af deres yndlingsnumre lige fra 1985 til i dag. Udgivelsesdatoen er ligeledes 28. januar.

For at opsummere er der tale om, hvad bandet selv kalder en 30/30/30 oplevelse. To gange 30 koncerter og 30 musikalske tilbageblik i form en udgivelse.

Om D-A-D som band er gået hen og blevet folkeeje i tidens løb, svarer Stig Pedersen til Metalized let på og siger: ”Det gør man jo allerede, når man er i Jørgen de Mylius’ Eldorado første gang. Roskilde Festival synes vi er for meget folkeeje til, at vi er hippe, hvilket irriterer mig.” Laust Sonne supplerer og siger: ”Der er bestemt ikke er noget i vejen med at spille for mange mennesker.

Og præcis det har D-A-D efterhånden gjort et utal af gange. Bandet har levet af musikken lige fra dag 1, og mens de stadig kan skændes, er nogle ting blevet lettere. ”Vi kan stadig skændes om, hvordan tingene skal se ud, men vi får nogen andre til at udføre det. Vi sidder ikke længere og laver kartoffeltryk og klipper i filt, som vi gjorde i gamle dage”, griner Stig.

D-A-D er med tiden blevet et bandnavn, som ikke er til at komme udenom for danskerne. Dette gør sig gældende for flere generationer end blot de fans, der var med fra begyndelsen. Om nutidens fans siger Stig: ”Vi har nogle vildt blandede koncerter, men når vi spiller i Tyskland, står der kun skaldede mænd i sorte T-shirts med dødningehoveder på.

Der er lagt op til, at D-A-Ds kommende turné bliver fyldt med gensynsglæde i form af det bedste bandet har at byde på fra deres lange karriere. Men løftet til fansene om at favne fortiden er ifølge Laust en smule skræmmende – også selvom der er materiale nok at tage af: ”Når vi kommer tæt på, skal vi nok løbe skrigende væk fra nostalgien. Men lige nu ser det meget sjovt ud”.

Stig tilføjer, at D-A-Ds bagkatalog er alsidigt nok til, at fødselsdagsturnéen nok skal blive underholdende: ”Jeg sad og kiggede på vores hjemmeside. Vi har skrevet 200-etellerandet numre. De er ret varierede, så det kan godt gå hen og blive en god aften. Jeg hader, at gå ind og se et band, som jeg har glædet mig til. Og så bliver det bare ved og ved med det samme nummer, altså en variation over samme nummer”.

Bandet understreger, at de ikke har et bonusnummer eller lignende oppe i ærmet til den kommende udgivelse, for de vil ifølge Laust hellere tage sig tid til, at lave et nyt album på sigt: ”Hellere lave en helt ny plade, end at lave tre loppenumre. Det ér, hvad det er. De 30 år der er gået, og så må vi lave noget nyt bagefter. Det bliver en kæmpe opgave, bare at beslutte, hvad for nogle numre vi skal spille”.

Selvom 30/30/30-året bliver både travlt og intenst for D-A-D, afslører Stig, at bandet har planer om at se fremad: ”Næste år bliver meget et fødselsdags-år, men vi vil også prøve at mødes i pauseperioderne og kigge på noget [nyt]”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *