Interview med Helmet

Det er 30 år siden, at det amerikanske band Helmet blev skabt. Det fejres nu med en længere turné, hvor gruppen først spiller i 30 europæiske byer og efterfølgende 30 amerikanske byer. Alle aftener består koncerten af 30 numre fra gruppens otte studiealbums og sange, der gennem tiden er skrevet til diverse soundtracks og spil.

Af Kasper Kudsk

Setlisten valgt over middagsbordet

Page Hamilton har haft en fast følger på turné i de seneste år. Hver gang han og de resterende medlemmer af kultbandet Helmet ruller ud på landevejene og præsenterer nye generationer for den sangskat, der blev grundlagt i 1990’erne, tager sangskriveren en notesbog med sig, som han noterer aftenens sange i. På den måde undgår han alt for mange sammenfald med tidligere koncerter i de byer, som den amerikanske gruppe rammer fra tid til anden.

I de kommende måneder får guitaristen for alvor brug for sine noter. Her drager han først til 30 europæiske byer for at spille 30 sange hver aften for at hylde, at det er 30 år siden, at Helmet tog sin spæde start. Valget af numre bliver dog ikke de samme i hver by. Page Hamilton har en plan om at lave en ny liste hver aften. Først til de 30 europæiske byer og herefter til de 30 shows, som gruppen skal spille i hjemlandet, når den europæiske turné er overstået.

– Jeg kommer til at beslutte aftenens setliste hver aften efter middag. Jeg har en bog, hvor jeg skriver setlisterne ned fra de seneste år for at undgå, at jeg ikke starter med det samme nummer, som sidst vi blandt andet spillede i København. Jeg har omkring 20 sange, som jeg kan åbne et sæt med. ”See You Dead” eller ”Ironhead” er dog gode muligheder, ligesom det bliver svært at lave om på, at vi spiller ”In The Meantime” til allersidst. Det er bare en god måde at lukke en aften ned på, fortæller Page Hamilton, da Metalized fanger ham.

Han har ikke helt besluttet, hvordan det skal foregå, når gruppen bevæger sig gennem historien og serverer 30 sange fra et imponerende bagkatalog af hits. Da gruppen i forbindelse med 20-års jubilæet for ”Betty” i 2014 spillede pladen i sin helhed, holdt de en kort pause efter 14 numre, hvorefter de spillede et sæt på yderligere 10 sange. Om fremgangsmåden bliver den samme, ved Hamilton ikke endnu. Han glæder sig bare til at komme afsted med de nuværende medlemmer af bandet.

– Der er mange, der har snakket om, at det ville være fedt, at vi gjorde det her med den gamle besætning, men jeg er sikker på, at den nuværende besætning sagtens kan magte opgaven. Vi har spillet sammen i over 10 år efterhånden og jeg kan ikke finde andre, der kender så mange Helmet-sange, som de gør. De kan vel spille 85 ud af 100 Helmet-sange lige nu, så vi mangler bare at få de sidste sange på plads. Det er faktisk mig, der er det største problem lige nu, fordi jeg har bøvl med at spille flere af ”Aftertaste”-sangene, når jeg skal spille guitar og synge samtidig. Der er nogle ret udfordrende omkvæd på den plade, siger Page og tilføjer, at der desuden er en del sange fra soundtracks, han også skal have styr på.

– Vi lavede rigtig mange sange til forskellige filmsoundtracks, men vi rørte dem aldrig efter, de var blevet indspillet. Der er også et punknummer, som vi lavede i 1999, og en B-side til Unsung, som vi heller ikke har spillet længe. Men det er bare fedt og udfordrende at lære de gamle sange igen. Især for mig, fordi jeg skal lære teksterne til over 100 sange. Det skal nok gå galt, griner han.

FRISKT HVER DAG

De mange valgmuligheder har dog været et vigtigt element for ideen omkring jubilæumsturnéen. Det må ikke bare blive det samme dag ud og dag ind.

– Det er vigtigt for mig, at vi holder det hele friskt hver aften. For mit vedkommende har jeg spillet Helmet-sange det meste af mit liv. De andre har gjort det de seneste 10 år. Hvis det skal være friskt og nyt, så skal vi have forskellige sange med. Jeg kan mærke, at vi alle sammen er ret begejstrede over at have fået så mange muligheder.

– Jeg har altid haft det sådan, at jeg helst vil se et band live. Jeg gider ikke at se noget, der er perfekt til punkt og prikke. Du må gerne dumme dig. Du skal ikke bare stå og synge til noget fra en computer. Det er ikke rock og rul. Jeg kan huske, at vi engang spillede en koncert i Schweiz, hvor jeg fuckede totalt op i sangen ”Unsung”. Lige foran mig stod to piger og fire drenge, som begyndte at hviske i det øjeblik, at jeg lavede en fejl. Det syntes jeg var ekstremt morsomt. De var tydeligvis musikere selv. Men fejl gør en levende. Når jeg tager til et show, kommer jeg for at se bandet. Jeg kommer ikke for at høre en plade. Det er nok derfor, jeg er så vild med jazz. Du ved aldrig, hvad der vil ske. Store dele af mine guitarsoloer er jo også improviserede. Der er måske 10 procent tilbage af det, som jeg lavede for flere år siden. Resten er kommet til med tiden og vidner også om min udvikling som guitarist, siger han.

MUSIK ER MIT LIV

Page Hamilton er ikke helt ung længere. 59 somre står der efterhånden ud for den dygtige guitarist, der har dedikeret sit liv til musik. Ikke bare den hårde slags, men også jazzmusikken, som har en ligeså stor plads i hjertet som Helmet. Derfor glæder han sig også til at komme ud på landevejen igen. Bandet skulle egentlig have spillet koncerter i efteråret 2018, men en række personlige hændelser gjorde, at det blev aflyst. Page Hamilton mistede blandt andet sin mor og har brugt den første del af året på at sørge og komme sig over sit tab.

Han er dog klar til at spille musik igen og derfor kan publikum i eksempelvis Aarhus og København se frem til en ekstra energisk udgave af kultbandet.

– Jeg er jo en halvgammel mand, der bor for mig selv. Jeg har dedikeret mig til musikken, så når jeg træder op på scenen og træder ind i min zone med to mikrofoner, mine pedaler, forstærkere og bliver ét med det hele, så er jeg glad. Så føler jeg mig tilpas. Derfor er jeg også vildt begejstret over, at jeg får mulighed for at komme ud og spille. Spille sange, som jeg aldrig har gjort før. Det bliver dog hårdt. Specielt, fordi jeg har drukket lidt for mange øl det seneste halve år, men jeg er i gang med at forbedre min fysik og har vandret en del, ligesom jeg har fået en masse behandling i en skulder, der har drillet mig lidt, siger Page.

NYT PÅ VEJ

Helmets diskografi indeholder otte studiealbums og to opsamlinger. Det er ikke blevet til et livealbum endnu. 30-årsjubilæet var en oplagt mulighed for at lave en liveoptagelse, men ifølge Page Hamilton er det ikke en del af overvejelserne. I hvert fald ikke i Europa.

– Vi har en helt ny lydmand med på vores europæiske turné, da vores normale mand er optaget af andre ting. Han er dog med på USA-turnéen, så det kan ske, at vi gør det derovre. Det er svært at sige, hvad der sker på de forskellige aftener. Jeg har en ambition om, at vi som minimum spiller et nummer fra hver plade. Sangene fra ”Seeing Eye Dog” og ”Dead To The World” fungerer ret godt live. På den anden side kender vi de sange ret godt efterhånden og jeg vil gerne holde tingene friske, siger Page.

Hvad med studiealbums? Har du et nyt på vej?

– Lige nu er der ikke noget på vej fra Helmet, men jeg ved, at jeg gerne vil lave i hvert fald en plade mere. Det handler dog også meget om, hvad pladeselskabet siger til det, siger Page og fortsætter:

– Jeg laver dog en plade til foråret med et orkester fra New York, som jeg tidligere har spillet med tilbage i 1980’erne. De hedder Malumbo og spiller et miks af verdensmusik, jazz, pop, rock, drum & bass. Det bliver noget helt specielt. Derudover har jeg gang i et projekt med trommeslageren Thomas Lang, som jeg skriver sange sammen med. Så jeg er i gang med at skrive musik, men hvornår der kommer en Helmet-plade er svært at sige. Måske i 2020 eller 2021, siger Page.

– Jeg har altid haft den holdning, at det holder Helmet friskt, at jeg laver andre ting ved siden af. Der er mange, der laver det samme med det samme band, men jeg føler det langt mere tilfredsstillende at have andre outputs. På et eller andet tidspunkt kommer jeg også til at lave en jazzplade. Hver eneste dag sidder jeg og spiller jazz. Lige nu er jeg i gang med at lave et nummer til et af de ældre orkestre i USA, der har bedt mig om at lave et nummer til deres 150-årsjubilæum. Jeg har tidligere lavet et nummer til et orkester i Atlanta, hvor jeg var nede at øve med børnene i det band. Det er bare noget andet at skrive musik til et band, der har otte fløjtespillere, otte klarinetter, slagbas, elektrisk bas og keyboardspiller. Det er fedt med variation.

GENUDGIVELSE VILLE VÆRE FEDT

Selvom der ikke er nyt på vej lige forløbelig fra Helmet, så findes der flere steder et håb om, at nogle af gruppens gamle plader bliver genudgivet på vinyl. ”Meantime” blev genudgivet i 2017 og derfor kunne det være interessant at høre, om det samme vil ske med ”Betty”, ”Aftertaste” og ikke mindst ”Size Matters”. Sidstnævnte har aldrig været på vinyl.

– Det er Interscope, der styrer det. Da de udgav ”Meantime”, vidste jeg ingenting. Jeg håber dog, at de laver en 25 års udgave af ”Betty”. Det ville være fedt at se den på vinyl. Jeg har selv over 1000 plader derhjemme og jeg ville være lykkelig, hvis de genudgav den, men det er op til dem, fordi de har rettighederne. Det er det samme med ”Size Matters”. Egentlig burde de genudgive det hele, men det sker nok først, når jeg engang er død og borte og der sidder en på kontoret og siger: Var der ikke det der band Helmet…?

Hvad, der sker, er uvist. Det er dog sikkert, at du kan opleve Helmet, når de gæster Danmark i begyndelsen af september, hvor gruppen først spiller på Voxhall i Aarhus 6. september og dagen efter i København på Vega.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *