BETHMOORA

Af TankePine

Husker du Bethmoora eller er du som mig født i et forkert land og på forkert tidspunkt? Så læs med her! Der er nyt fra doom-drenge både for gamle fans og dig, der måske vil være det eller er ved at blive det. Jeg og fotografen Jimmi Brandt Pedersen har fået æren af at få en gennemlytning af det nye nummer i Ballade-studio, hvor Bethmoora er ved at indspille deres første fuldlængde album. Mens vi er der, lægges der sidste hånd på trommerne. Mens Danmarks mest punkede lydmand Lasse Ballade er på arbejde, får vi en snak om det nye album. Men først – lidt om bandet!

Lidt om Bethmoora
Bethmoora har været support for anerkendte bands, som Yob og Dopethrone og har fingeren med på pulsen, når det gælder det danske undergrundsscene. Grunden til at det har stået lidt stille til med liveshows, er dels fordi de mangler et label og fordi de har været fokuseret på sangskrivning til deres første fuldlængde album. Bethmoora har eksisteret længere tid end man tror.
Morten:
– 2016 markerer et eller andet sted begyndelsen. I begyndelsen var der bare tale om at jamme og være fulde. Så fandt vi ud af – uh, vi kan lave noget fornuftigt ud af det her. Nogle kendte hinanden fra andre bands og andre mødtes i fritiden. Så hvorfor ikke at lave noget sammen?“
Bethmooras musikere har spilleerfaring mellem 7 og 15 år. Den nye bassist, Lewy (Aus) har en lang erfaring som musiker og har primært spillet i doom, post-metal og crust-punk bands.

Bandnavnet
“Bethmoora” er en fiktiv by, som nævnes i en novelle skrevet af en aristokrat, der gik under kunstnernavnet Lord Dunsany og skrev horror-historier. Det var ikke hvilken som helst by, men en by hvis borgere forsvandt på en nat.
Anders forklarer:
– Det er fantasy. Hekse, der tilkalder denne her “gud” med en krop, som så rejser rundt i verden og ender med at blive flået i stykker og spist. Så kan man få hans kræfter. Det er ulver, det er orker, det er trolde. Den okkulte verden, men ikke Cthulhu-okkult, men derhen af. En grim side af det okkulte, men ikke over i satanisme. Hovedsageligt, er det min egen verden blandet med det jeg har læst. Bethmoora, det er jo en by, hvor der er sket underlige ting. Lidt mystisk okkult verden.

Bandets navn er appelrende for tekstuniverset.
Morten:
– Vi syntes at Bethmoora-historien var i tråd med vores lyd, band og stemning.
Anders:
– Der er ting der går galt, en verden der braser sammen, der er lidt dommedagsfølelse over det og der er ubehagelige væsner. Det er doomet, ikke? Jeg skriver ikke om religion, men om højestående væsner og kampen mod dem, som mennesker, som individ. Det er samsurium af boglige oplevelser, men jeg tænker hverken politisk eller følelsesmæssigt. Jeg kan godt lide eventyrverdenen og skabe en verden, der er spændende. Mit ønske var egentlig at lave 10 sange, der sammen handlede om 10 tekster. Fra vores demo til nu hænger tekster sammen. Hvad angår tekster, laver jeg musikken for min og vores skyld. Så hvis der er nogen, der har lyst til at lytte på det vi laver – gå ind og se vores koncerter. Jeg synes det er bare fedt at stå på scenen.

Inspirationskilden til hele konceptet
Anders:
– Jeg elsker det gamle Kataklysm – det canadiske dødsmetalband. Deres to albums hænger også sammen og har samme idé omkring fantasy universet. Sylvain Houdes stil har både inspireret mig og har også den tanke om skabe et længere forløb og et univers. Nu spiller jeg også rollespil. Hele den genre er lige noget for mig. Jeg gør mig umage med at fordreje tekster og rækkefølgen, men ikke at det skal stå i vejen for liveshowet.

Lyden på det kommende album
Det er svært at forklare lyden med ord og hvordan det adskiller sig fra splitten og demoen.
Martin:
– Det er vores første fuldlængde album, siger trommeslageren. Vi håber, at det bliver tungt og med mange smerter.
– Stadigvæk i sludge…? – spørger jeg
– Ja, sludge, doom… Bare en langsom lidelse.
– Vi kalder for sjovt vores musik “blackened, psykedelisk, funeral, sludge doom”. Det lyder måske dumt, men det er i hvert fald langsomt, tungt og larmende.
Hvordan vil det nye album være i forhold til jeres demo og spilt?
– Jeg tror, at lyden har ændret sig en anelse. Sange er ikke så lange, som i de gamle plader. Vi har flere op-tempi, langsomme og stille dele. Det er lidt mere dynamisk. Flere noise-elementer. Noget af det er doomet, andet er sludget og atter andet er lidt … jeg ved ikke. Det er meget svært at sætte label på ens egne ting.
Lewy supplerer:
– …. ja sangene sidder ikke fast i en solo, men supplerer med soundscapes.
Hvad skal man forvente af jeres show?
– Jeg ved, at vores musik er ikke for enhver smag. Jeg tvivler meget på, at vi bliver inviteret til at spille på Copenhell eller lignende arrangementer, for eksempel. Men nu, når vi arbejder med en genre, der har begrænset antal af fanskare, er det også noget, som vi er ret afklarede med. Det er helt fint med os! Men hvis man kender genren, er der ikke tale om en opfindelse af den nye slags doom-genre.
Dét skrevet, er der ikke tale om et klassisk doom-band, præciserer Morten.
– Vi tager forskellige elementer, som vi godt kan lide fra alle slags genrer.

Ballade Studios – et bevidst valg
“Bethmoora” har bevidst valgt Ballade studios. Den nye bassist med at gøre status på hvad der foregår mens vi laver interviewet. Lewy:
– Vi laver trommer lige nu og gør det færdigt. Mikrofoner sidder som vi skal have dem, så bliver det guitar og bas. Der skal være den rigtige lyd på disse, ellers er vi færdige med at optage noget for i dag. Så skal vi arbejde på lyd, for at få det perfekte resultat og for at sikre, at lyden passer sammen. Vi er rigtig tilfredse med Lasse. Han er virkelig god til det han laver.
Morten:
– Han er god til at fremme den rigtige lyd.
Lewy:
– Hans baggrund er “punk”, metal og sludgy musik. Mange folk har ikke samme forståelse for vores musik som ham. De vil hellere skrue “distortion” ned, hvilket ikke fanger den slags musik vi spiller.
Morten:
– Han kan også godt lide det beskidte…
Lewy:
– Han har også viden om det. Mange folk, der arbejder med et bredt udvalg af genrer, vil nok ikke være appellerende for vores musik. Så det er godt, at føle sig forstået. Så det er lige præcis den rigtige person vi har at gøre med.
Mens vi snakker om lyden bliver vi afbrudt af Lasses “midtvejsevaluering”:
– Åh, det bliver godt! Jeg synes det lyder fedt! Der er en anelse mere “naturel”, end hvis man spiller sådan noget “tech” goes “thrash”. Jeg tror, det kommer til at fungere ret godt! Lad os ryge en tobak og få sat noget kabinet op. Bygge et eller andet …
Martin:
– Helvedstårn?
Lasse:
– …et højhus.

Ikke for at tjene kassen – men springe rammer og gøre hvad fa’en man vil!
Bethmoora er et band, der ikke er ude efter at tjene kassen. De synes det er sjovt og givende for dem.
Martin siger:
– For eksempel, hvis du snakker om core-scenen, er der noget, der er f.eks. det rene metalcore eller deathcore. De går ikke ud over deres genrer. Det er ofte nemmere at sælge. Det er som om de ofte befinder sig netop i denne genre og går efter anerkeldelse og penge. Men det er jo også fint nok, men det siger ikke mig noget. I den kontekst kan de ikke sprænge rammerne, hvorimod vi kan gøre hvad fa’en vi vil. Det er ret befriende!

Kærligheden til musik er dét, der driver Bethmoora.
Morten
– Vi har helt sikkert flere udgifter end indtjening. Men vi kan ikke lade være med at spille.
Lewy:
– Vi har en dedikeret tilgang til vores arbejde, trods bandkammeratter, der ikke nødvendigvis har en musikalsk baggrund eller uddannelse.
Morten:
– Der er et par bands, der kan leve af deres musik og det er ikke særlig mange flere. F.eks. et band som Yob, der trods deres genre, stadig må have et job ved siden af. De tager på turné og kommer hjem og arbejder på hver deres respektive jobs. Det er ikke en penge-kasse, at spille musik. De turnerer ret meget.
Lewy supplerer:
– Man skal være på turné ret meget, så det rykker noget. Måske seks måneder på et år, så det bliver et slags dobbelt livsføring. Det en investering på den måde. Vi elsker det vi laver…
Vi glæder os til at fejre Bethmooras første fuld længde, der kommer på gaderne snart. Hold øje med dem på sociale medier!


Bethmoora er:

Anders (Vocals)
Henrik (Guitar)
Morten (Guitar)
Lewy (Bass)
Martin (Drums)
Udgivelser:
Dorre/Bethmoora split 2016
Demo 2016
Vidste du, at før det nuværende bandnavn, var Bethmooras arbejdstitel “skarv”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *