Magisk magtdemonstation af Brutus i Vega

BRUTUS + SHY, LOW
IDEAL BAR, VEGA, KØBENHAVN
15.05.19
Tekst og foto: Kasper Sanderhoff Larsen

Den Belgiske rock trio Brutus er blevet kaldet europas bedst bevaret hemmlighed, og de er kendt for deres helt egen lyd, som er svær at genredefinere. Bandet spiller musik der spænder lige fra rock til blackmetal blandet med post-rock kompositioner. Bandet udgav i slutningen af marts deres 2. album, Nest. Et album som har høstet flotte anmeldelser verden over, og som har sat bandet på manges radar, herunder Dillinger Escape Plans Greg Puciato, og Metallicas Lars Ulrich som begge er fans ,og har rost bandet. Brutus begyndte deres europaturne i april, og rygtet omkring deres energiske liveoptræden var allerede løbet i forvejen. Nu var det så op til bandet at bevise, om de på en lun aften i maj i et tæt pakket Ideal Bar, kunne leve op til hypen.

SHY, LOW
Før de tre belgiere i Brutus fik lov til at betræde Vegas mindste scene, skulle de fire gutter i i amerikanske Shy, Low stå for aftens opvarmning. Shy, Low er et amerikansk post-rock og post-metalband, der ligesom Brutus, kan være svære at definere genremæssigt. Bandet udgav deres selvbetitlede debut-ep i 2012 og deres seneste ep Burning Day udkom i 2017. Bandet spiller instrumental musik, og det er dog også uden mikrofon, at den ene af guitaristerne adresserede publikum i en halvfyldt Ideal Bar. Efter den korte introduktion begynder bandet at spille deres stemningsfuldte musik. Bandet ligger godt ud, og der er god tryk på det 4 mands store band, som består af to guitarister samt bassist og trommeslager. Pga. bandets mange pedaler, og andet gear på scenen, er pladsen trang, hvilket resulterer i at den ene guitarist må stå på gulvet. Ved en gennemgang af bandets bagkatalog, kunne Shy, Low virke som et spøjst valg som opvarmningsband, da meget af bandets musik har fokus på stille passager. Til aftens koncert har bandet dog valgt at spille den mere hårdtslående del af deres materiale, og her skal især bandets trommeslager fremhæves, da han med sine mange rundgange på trommerne er med til, på fremragende vis, at drive musikken frem. Stemning og atmosfære er dog det primære fokus i bandes musik. Bandet har ikke rigtig nogen kontakt til publikummet, og de står også primært med siden til publikum, som nu er rykket tættere på scenen, da Ideal bar er ved at blive fyldt op. Kun bassisten har fronten mod publikum hvor han står med et stenansigt uden mimik. Bandets sparsomme lyssætning består af 2 store lyspærer der oplyser bandet nedefra, samt en række lysdioder der oplyser bandet bagfra ved de dramatiske passager i musikken. Dette fungere rigtigt godt, og er med til at fremhæve bandets stemningsfulde musik. Efter lidt over en halv time, og 4 numre er det slut, og et tilfreds publikum klapper af bandet, som viste sig at være en perfekt opvarming til aftens hovednavn.

BRUTUS
Klokken var nettop slået 21:00 da de 3 medlemmer i Brutus, guitarist Stijn Vanhoegaerden, bassist Peter Mulders, og forsanger og trommeslager Stefanie Mannaerts indtog scenen til et tætpakket Ideal Bar. Overfor et forventningsfuldt publikum, ligger bandet ud med Fire som er det første nummer fra bandets seneste album Nest. Forsanger og trommeslager Stefanie det naturlige fokuspunkt i bandet, der med hendes placering til høje for scenen med siden til publikum på hårdtslående vis spiller på sit beskedne trommesæt. Som sanger mester Stefanie både den høje punkede lidt skrigende vokal, og de stille passager. Bedst er hun dog når hendes vokal knækker lidt. Her viser hun noget unikt og autentisk som mange sangerinder kunne lære af. Efter Fire går bandet direkte over i det hårdtsående nummer Cementery, og det er imponerende at se hvordan Stefanie i overlegen stil, med indlevelse og halvlukkede øjne, mestre både at synge og spille komplekse trommerstykker samtidigt. Hendes trommespil variere både mellem punk, rock, metal og nærmest black metal agtige blastbeats. Efter to numre siger Stefanie noget til publikum første gang med et kort: “hello we are Brutus, thank you for coming”. For derefter at begynde spille det hurtige nummer Horde II fra bandets debut Burst fra 2017. De 3 medlemmer i bandet repræsenterer 3 forskellige udtryk. Guitarist Stijn står stillestående i venstre side af scenen, mens han med flere forskellige effektpedaler spiller sine guitarmelodier der varierer mellem rock og metal, og med stor brug af tremolo picking. Den næsten 2 meter høje bassist Peter ligger en fed bund i lyden imens har står med spredte ben, som en anden Rob Trujillo fra Metallica.
Aftens største respons fra publikum opstår da bandet spiller War. Nummeret var førstesinglen fra Nest og har utvivlsomt, været med til at få flere i publikumet fik øjnene op for bandet. Et kig rundt omkring mig bevidnede dog også om et blandet publikum hvor flere aldersgrupper og typer er repræsenteret. Her er både battleveste og poloershirts repræsenteret i en smuk sammenblanding, og det viser den alsidighed som Brutus musik indeholder. Hvor War fik den største jubel, er koncertens højdepunktet nummeret Justice De Julia II. Indtil videre har Stefanies stemme ligget lidt for langt tilbage i mixet, men dette er nu blevet rettet. Efter at Stefanie har vist sine evner bag trommerne afslutter hun nummeret ved at stå op, til stor jubel fra publikum. Der opstår pludselig lidt dramatik, da en fuld idiot fra publikum går bag Stefanie, og forsøger at kysse hende. Noget som hun forståeligt væmmes ved. Hun lader sig dog ikke ryste af dette og spiller professionelt videre, imens resten af bandet sender idioten dræberøjne. Om det var denne episode der gjorde det, skal jeg ikke kunne sige, men bandet virker nu endnu mere tændte end tidligere. Brutus har fra begyndelsen af koncerten haft publikum i deres hule hånd, som intens lytter med, dog uden den store respons eller bevægelse. Kun foran scenen er der forsøg på lidt sporadisk headbaning. Inden koncerten afsluttes mesterligt med nummeret Sugar Dragon, taler Stefanie for sidste gang til publikum med et “thank you for coming”, hvorefter en fra publikum råber tilbage, “no, thank you for coming”. På baggrund af denne fremragende koncert, kan man kun give vedkommende i publikumet ret og tilføje et: “and please come back soon”. For det som Brutus leverede i Ideal Bar i onsdags var intet mindre end en magtdemonstration i hvordan en koncert skal spilles. Jeg ser derfor meget gerne, at bandet snart returnere til Danmark, og hvis de gør det, tør jeg godt spå om at det bliver i en af Vegas større sale.

Setlist Brutus:

Fire
Cementry
Horde II
Drive
War
Justice De Julia II
Child
Space
Distance
Techno
All Along
Sugar Dragon

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *