Det sorte angreb vendte stærkt tilbage

SOLBRUD + SLÆGT + SATANIC ASSAULT DIVISION + ORM
FORBRÆNDINGEN, ALBERTSLUND
18.11.2017
Af Stampe
Foto: Jimmi Brandt Pedersen

For andet år i træk afholdte vores venner fra heavymetal.dk en black metal aften i Forbrændingen i Albertslund. Sidste år spillede Denial of God, Blodarv og Genfærd og arrangementet blev en så stor succes at det blev gentaget i år. Denne gang med fire bands på plakaten. Tre bands der med rette kan kaldes en del af den New Wave of Danish Black Metal der skyller hen over landet pr. Solbrud, Slægt og Orm. Sidste band på plakaten er de mere traditionelle Satanic Assault Division. De tre førstnævnte bands har alle taget black metallen og sat deres egen præg på den, mens Satanic Assault Division er som taget direkte ud af den norske skole fra halvfemserne.

ORM:
Noget uforståeligt var det fremadstormende band Orm blevet sat til at spille først. Hvis du spørger mig burde de spille næstsidst, men det var jo ikke mig der arrangerede koncerten. At dømme efter det kæmpe fremmøde der var allerede inden koncertens start, var der mange der var kommet for at se Orm. Indhyllet i røg og damp, sparkede kvartetten koncerten i gang. Der var knald på fra første sekund og publikum var med, selvom der ikke var meget kontakt med os fra bandets side. Der blev næppe sagt mere end to sætninger fra scenen, og bandet valgte i stedet for at lade musikken tale for dem. Det kan de også roligt gøre, da deres selvbetitlede debutalbum kandiderer til en topplads på årets bedste albums-listen. Jeg havde fornøjelsen af at få en forhåndslytter til albummet tilbage i januar, og var begejstret allerede dengang. Sidenhen har det bare vokset og vokset. Orm arbejder allerede nu med nyt materiale og vi kunne således nyde opførelsen af et nyt nummer der bare blev præsenteret med ordene: ”Her er et nyt nummer”. Nummeret var i samme stil som resten af musikken, så det lover jo godt for et kommende album. Orm afrundede den fantastiske koncert unde store jubelråb og kæmpe bifald og jeg stod tilbage med en bekræftelse af at Orm skulle have spillet senere på aftenen, og med tanken om at den her optræden ville de næste par bands have svært ved at leve op til. Hvis Orm følte at de havde noget at bevise i forhold til rækkefølgen, så fik de knust enhver tvivl, denne aften i Albertslund. Det var en magtdemonstration.

SATANIC ASSAULT DIVISION:
Næste band på plakaten var for mig lidt malplacerede denne aften. Jeg har før haft gode oplevelser med den fynske kvintet, men musikalsk synes jeg at de hørte mere hjemme på plakaten til første version af Night of the Black Attack hvor deres mere traditionelle black metal havde passet bedre ind. Desuden var placeringen af dem i rækkefølgen af optrædende bands forkert, hvilket den store udvandring blandt publikum bekræftede. Der var mærkbart mere plads på gulvet og jeg vil skyde på at en tredjedel af publikum havde mere travlt med at ryge eller gå i baren, end at se Satanic Assault Division. Bandet gik på i corpse paint, og forsangeren kom på scenen med en kutte på og et omvendt kors som han viftede rundt med. Denne lidt teatralske optræden stod i stærk kontrast med de andre tre bands optrædender og hans råb om: ”Lige nu kunne jeg godt tænke mig at kneppe nogle damer, jaaaaaaaaa” virkede barnlig og plat. Jeg mistede hurtigt interessen og fandt en plads i baren, hvorfra jeg kunne observere Satanic Assault Divisions resterende forfejlede forsøg på at leve op til Orms show.

SLÆGT:
Jeg så Slægt på Copenhell i år og var vildt begejstret. Derfor var det med stor forbavselse at jeg måtte konstatere af de fire unge black metal kometer overhovedet ikke formåede at fange mig denne aften. Den holdning var jeg ret alene med at have, for der var nu igen fyldt op til bristepunktet foran scenen. Der var endnu flere mennesker end til Orm og alle andre lod til at have en fest. Aftenens første mohspit blev afløst af nummer to, tre, fire og fem, og der var generelt fuld knald på både band og publikum. Slægt gjorde intet forkert, nærmest tværtimod, kunne jeg forstå på de omkringstående fans. Med udbrud som ”Det var præcis som jeg havde håbet på” og ”Fuuuck hvor var det fedt”, stod jeg tilbage med følelsen af at have misset en vigtig pointe. Men som sagt blev jeg slet ikke fanget og det kan der være mange grunde til. Ingen af dem er Slægts skyld, men en decideret anmeldelse af deres show vil ikke være fair, når nu alle andre hyggede sig og jeg stod som Sure Einar med armene over kors. Bedre held til mig næste gang.

SOLBRUD:
Aftenens hovednavn har jeg en lang og hed kærlighedsaffære med. Lige siden jeg hørte dem for allerførste gang har jeg været solgt og bandet er bare blevet bedre og bedre. Deres seneste udgivelse Vemod er endnu en kandidat til årets album, og bandet skuffer aldrig live. Hvad der var lidt skuffende i aften var at så mange publikummer gik inden eller under hovednavnet. Der var væsentligt flere mennesker til Slægt og nok også flere til Orm. Havde folk brændt krudtet af for tidligt? Sure Einar blev hurtigt Glade Stampe igen da de først toner fra Danmarks black metal konger skyllede hen over mig. Eller skyllede og skyllede, lyden var faktisk ret lav til at starte med og folk snakkede højlydt henover den stille intro til ”Klippemennesket” fra 2014 udspillet Jærtegn. Da musikken rigtigt gik i gang, var lyden dog noget højere. De fire gutter i Solbrud var badet i mørke og to vindmaskiner og heller ikke her var der den store interaktion med publikum. Solbrud lod ligesom Orm musikken tale for dem. Det er altid en fornøjelse at opleve Solbrud live og denne aften var ingen undtagelse. Bandet virkede totalt veloplagt og publikum var også på. Der blev moshet på et tidspunkt og det mindes jeg ikke at have set til en Solbrud koncert før. Bandet leverede en fantastisk koncert, men jeg stod alligevel tilbage med tanken om at Orm på dagen var bedre. Bare en anelse. Det er jo som at vælge en favorit mellem sine børn. Umuligt. Solbrud er stadig kongerne af dansk black metal, men kronprinserne fra Orm puster dem i nakken. Tilbage var blot at drikke ud og smutte ud i den kolde novembernat, godt opvarmet af dansk black metal. Tak til heavymetal.dk for dette fede arrangement som jeg gerne ser blive til en fast tradition.

SÆTLISTER:
ORM:

Intro
Blood of Your Blood
Serpent Mother
Ancient Echoes
Apotheosis
Ny sang
Temple of the Deaf

SATANIC ASSAULT DIVISION:
Erasing Religion
Crucifixed
Atomic Holocaust
Nun Molester
Destroying the Temple of God
Blood for Ashur
Pleasures of the Flesh
The Bible Will Burn
Kill the Cross

SLÆGT:
Egovore
Remember it’s a Nightmare
Domus Mysterium
The Tower
Move in Chaos

SOLBRUD:
Klippemennesket
Sortedøden
Det Sidste Lys
Forfald
Dødemandsbjerget
Besat af Mørke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *