NEWS

Theory (1)

Art of Evil over København i pinsen

Comments

THEORY + DOWNFALL + WASTED
HIGH VOLTAGE, KØBENHAVN
03.06.2017
Tekst og fotos af Stephen Rocky Skriver

Det var lørdag aften. Det var pinse. Der var tre heavy metal bands på High Voltage. Der var gratis adgang. Der var gratis fadøl den første time. Der var heavy metal præmier at vinde. Der var ingen undskyldning for ikke at være på High Voltage, hvis man var heavy metal fan. Århusianske Theory havde inviteret til release party for deres nye prog. metal album Art Of Evil. Med sig på High Voltage i København havde de 80’er old-school heavy metal bandet Wasted og crossover power metal gutterne i Downfall til at starte festen op.

Wasted (80’er heavy metal)
Første band på scenen var good-old-danske Wasted, som jeg husker godt fra min skribenttid i midt 80’ernes Hot Rockin metal magasin. De er genopstået i nattens mulm og mørke for et par år siden med tre originale medlemmer fra dengang: Allan Sørensen og X-Mas på guitarer og ’Onkel Scary’ Mick Sonne på sang og ballade samt to nye dedikerede folk på trommer og bas. Hold kæft, det var sgu fedt at se og høre de gamle hurtige og tunge Wasted sange blive fyret af med fornyet energi og opført under sloganet ’Langt hår og el-guitar, træskodanz og headbanging’ som Mick havde annonceret forinden. Det gamle Wasted band levede fuldt ud op til metal løjer og grusomme skøre indslag i et uhøjtideligt stærkt underholdende rock sæt, hvor vi fik et udpluk af de over 30 år gamle metal sange fra Wasteds to eneste albums Halloween …the Night Of (1984) og Final Convulsion (1985).
Mick sørger for en fest, også får dem der bare sad i bagenden af lokalet og drak øl, så fik de lige en hilsen med fra scenen ’Hey, så er der jer dernede bagved, der bare lytter, det er oki doki, bare hovedet rocker!’ Og sådan gnækkede Mick med skæve indfald mellem de hårdtslående heavy metal sange, der var nemme at headbange til. Selv en sjæler (det hed det dengang, nu power ballade) introducerede Mick således ’Vi tar’ en sjæler – en sort sjæler hæ hæ hæ hæ, Paaaain’. Wasted tager ikke tingene mere alvorligt end de er og de får i den grad banket en metal fest i gang. Det var så sandelig både hævi festligt og uhyggeligt hyggeligt. Alvor sagde min Metalized ven, da vi tjekkede en Royal fadøl bagefter hos de søde High Voltage piger i baren.

Wasted tracks (sådan hed det dengang)
1. Halloween
2. Demons Re-Calling
3. Age of Power
4. The King
5. Evil
6. Your Own Private Pain
7. Chained
8. Luv ‘n’ Pain
9. Maidens (instrumental)
10. Ought to Be Bad
11. Toys in the Attic
12. Goodbye

Downfall (crossover power metal)
Næste support band på den lille intime scene i High Voltage var københavnske Downfall, der spiller en slags crossover power metal med symfoniske elementer og nordisk folkemusik. På papiret en spændende sammensætning og Downfall vil også gerne det hele. Det fungerer egentlig cool nok på deres album A Place in Existence, så længe de holder sig til power metal genren og melodien kører godt. Men live bliver det af og til en rodet masse, når der skal skiftes tempo og stilarter undervejs. Desværre, for ingen tvivl om at de to guitarister Magnus Koudahl og Kim Nielsen kan deres kram, for der var gang i bandet på scenen under hele deres show, hvor især sangeren Oliver gejler folket op. Nu var lyden på High Voltage heller ikke med Downfall denne aften og hvor jeg stod, var det svært at høre den rene guitarsolo lyd og sangstemmen lød også til tider noget anstrengt. Downfall skulle måske overveje at holde sig til det sikre power metal og selvom det er sjovt at bassisten smider trøjen og spiller i bare tæer under koncerten, så er det ikke cool heavy metal attitude.

Theory (Art of Evil prog. metal)
Så blev det alvor, for nu havde min medkollega fra Metalized synkroniseret sin T-shirt til Theory. Der var samtidig pænt fyldt op i Københavns rockbar #1, hvor århusianske Theory havde set frem sig til at spille deres nye sange live fra debut pladen The Art of Evil, der havde officiel udgivelse denne aften. Theory mener det alvorligt, for de spiller teknisk prog. metal af international klasse, som jeg skrev i cd anmeldelsen af deres nye album. Men kunne de spille det live? Ja, det kunne de, for de er alle dedikerede musikere, der nørder med deres instrumenter og koncerten beviste, at de mestrer den svære disciplin at spille seriøst progressiv power metal, som udfordrer både tilhørerne og musikerne selv, imens de holder styr på temposkift, shreds, aggressive guitarsoli og hårdtslående trommer med skæve takter og fill-ins. I front stod forsangeren Nicklas Sonne fra København (kendt fra Malrun, Defecto og Evil Masquerade) i øvrigt søn af førnævnte Mick Sonne (Wasted). Nicklas er en stærk sanger og god indpisker til en heavy metal live stemning og er samtidig med til at give Theorys sange et mere melodiske udtryk. Otte ud af tolv sange fra det nye album var på sætlisten, så hvis man ikke kendte noget til Theory før, så fik alle en god præsentation af, hvad de tjekkede musikere kan og vil. Selvom det så legende let ud fra gulvet, så har det taget timer, måneder og år, at få det hele til at gå op i en højere enhed. Leadguitarist Odin arbejder med en tryllekunstners fingerfærdigheder på sin 7-strenge guitar og udfører avancerede shreds og soli. Sammen med den energiske power trio Esben på rytmeguitar, Kim på 5-strenget bas og trommeslager Martin Kilic, der kampsvedende hamrer sine trommer som et maskingevær og stopper på rette tid i Theorys melodiske prog. metal univers, der til tider smager af både power metal og elementer fra deres fortid som dødsmetal musikere. Det blev en intens metal koncert og det var måske blevet lidt sent på aftenen – klokken var slået midnat- at skulle lytte til ekstravagant prog. metal. Theory fortjener en større scene og en bedre lyd, så den intense oplevelse går rent ind. Tjek Theory ud, det er alvor det her.

Theory sætliste
1. Catch-22
2. Demon’s Domain
3. The Escape
4. Strangers Descent
5. Frozen
6. Sea of Damnation
7. The Art of Evil
8. In Silence We Ride