NEWS

Rammstein-Horsens_0405

Rammstein kørte den hjem på rutinen

Comments

RAMMSTEIN + DEFECTO + HELHORSE
FÆNGSLET, HORSENS
26.05.17
Af Anders Nygaard
Foto: Caddy

Lange toiletkøer, dårlig mad til dyre penge, ingen dankortterminaler og oplandsbøller som tisser i kopper og tæver hinanden efter forgodtbefindende. Velkommen til Horsens, Danmarks bedste koncertby.

For selvom visse elementer af irritation har det med at snige sig ind, så er det faktisk altid en fornøjelse at komme til koncert i Horsens. Hele byen holder fest, når der er koncert i Fængslet, og Kristi Himmelfartsdag 2017 var ingen undtagelse. At man i Fængslet så havde valgt at afholde både koncert for 35.000 mennesker samt motorcykeltræf og tatoveringsmesse på den samme dag betød bare, at der var endnu mere gang i gaden, og når det afvikles så forholdsvist fint, som tilfældet var, så er det jo ikke noget, man kan brokke sig over.

HELHORSE
Til min overraskelse var Helhorse sat på som aftenens første opvarmningsband. Med deres efterhånden ukuelige rutine og publikumstække kunne man nok have forventet, at de indtog en plads senere i programmet, men på den anden side så var Helhorse måske præcis de rigtige til at varme det døsige publikum op. Helhorse er efterhånden vandt til de store scener, og selvom Rammsteins voldsomme scene ville have været en stor mundfuld for de fleste, så må man sige, at Helhorse rockede den med stil. Det resulterede i spredte klapsalver fra de fremmødte, men responsen var ikke overvældende. Folk slængede sig i græsset, og selvom entusiasmen endnu var langt fra kogepunktet, så virkede det som om, de fleste nød forestillingen. For Helhorse spiller heavy rock ’n’roll, og det er trods alt noget de fleste kan være med på. Det hjalp også på publikums indlevelse, at de bekymrende elendige lydforhold med tiden blev en smule bedre. Helt godt blev det desværre aldrig, men heldigvis har Helhorse efterhånden et repertoire, der er så bredt, at de nemt kan spille et hvilket som helst publikum op i gear, og selvom det til tider var op ad bakke, som må man bare give Helhorse credit for den energi de altid lægger for dagen. Det er imponerende.

DEFECTO
Da Defecto nogen tid senere gik på scenen, var der til de flestes store lettelse kommet mere styr på lydforholdene, og det gjorde, at de danske himmelstormere havde noget nemmere ved at connecte med publikum. Uanset lydforholdene så må man dog sige, at Defecto har styr på deres ting, og det nu langt større publikum motiverede tydeligt de fire musikere.
Det er gået rasende stærkt for Defecto, siden de udgav fuldlængdedebuten i 2016, og med opvarmningstjansen for Rammstein fik de endnu en fjer i hatten oven på koncerten med Metallica i Royal Arena og den nylige kåring som årets danske up-coming band.
Selvom det endnu er en ny og måske lidt voldsom opgave for Defecto at håndtere så stor en scene, så gjorde de det torsdag aften godt, og publikum var med dem det meste af vejen. Det var både tungt og progressivt, og der blev heller ikke sparet på soloer og guitarlir. Derudover så har Nicklas Sonne en vokal, som virkelig når ud over scenekanten. Kommunikationen med publikum kunne have været mere personlig, men vokalen er der i sandhed ikke nogen, som kan sætte en finger på.

RAMMSTEIN
Det nylagte græstæppe var pakket med mennesker, da Rammstein endelig gik på scenen. Tyskernes perverterede og karikerede industrial metal er et sandt tilløbsstykke for ikke bare de hardcore heavy rockere men i høj grad, og måske i særdeleshed, også for de mere gængse koncertgængere. Rammstein har et helt særligt tag om deres modersmål, som bare tiltaler folk. De har forstået at bruge det tyske sprogs simple og kommanderende form til deres egen fordel. Det er så vulgært som noget kan være og netop derfor fuldstændig umuligt ikke at holde af.

Rammstein anno 2017 er et gennemprofessionelt og veludført totalteater. Der er kælet for enhver detalje, lige fra pyro og udklædning til sceneshow, men samtidig er der ikke efterladt meget plads til hverken improvisation eller personlig kommunikation med publikum. Det kan man så vælge at se som noget negativt, men det er alligevel svært virkelig at forblive i dårligt humør, når man først har brugt 1 time og 40 minutter i selskab med de tyske galninge. For selvom Rammstein måske blot gentager de samme gamle tricks, så er det umuligt ikke at blive betaget af de voldsomme effekter, det vilde pyro-show og Till Lindemanns maniske og forvredne blik på publikum. Han er entertainer af guds nåde og det helt store trækplaster på en aften, hvor hele bandet ellers leverede varen.
Sætlisten er altid op til diskussion men med 17 stærke numre, vil jeg nu alligevel våge at påstå, at der var noget for enhver smag. Koncerten åbnedes af den uudgivne, medley-agtige single ”Ramm 4”, inden ”Reise Reise” satte gang i aftenens første rigtige fællessang. Dernest fulgte ”Halleluljah” og Geniale ”Zerstören”. ”Keine Lust”, ”Feuer Frei!”, Ich Will”, ”Du Hast”, ”Sonne” og ”Amerika” udgjorde ikke overraskende aftenens helt store publikumssucceser.
Sætliste:
Ramm 4
Reise Reise
Hallelujah
Zerstören
Keine Lust
Feuer Frei!
Seemann
Ich Tu Dir Weh
Du Riechst So Gut
Mein Herz Brennt
Links 2-3-4
Ich Will
Du Hast
Stripped
Ekstranumre:
Sonne
Amerika
Engel