DET HANDLER IKKE OM STØRRELSEN, MEN OM GØRELSEN

KISS – PRETTY MAIDS
FORUM, HORSENS
9. MAJ 2017
Af Stephen Rocky Skriver
Foto: Johnson

KISSWorld 2017
Så stod vi der igen. Alle os godt 2.500 fra Kiss Army Danmark der trofast møder op til endnu en ’rock’n’roll all nite’ fest plus cirka 1.000 flere af både ægte svenske Kiss fans, der var malet i hovedet, en del unge nye fans og så de nysgerrige fra Horsens. Det ’gamle’ amerikanske rock underholdningsfirma ’Kiss Entertainment Park’ havde et stop i lille Danmark på deres KISSWorld 2017 tour. I de andre nordiske lande Finland, Norge og Sverige var der meldt udsolgte arena shows med mere end 10.000 fans til koncerterne hver gang. Sverige alene afholder to store shows indenfor få dage. Det kan Danmark desværre ikke og det ville have pyntet på energien i salen, hvis den havde været proppet. Der kan vi roligan danskere lære noget af heavy svenskerne, og så ville Kiss måske også have afsluttet deres sidste nummer i Forum, Horsens med at tage den obligatoriske koncert selfie med publikum i baggrunden og fælles sige pænt farvel til deres trofaste danske fans. Begge ting udeblev, selvom trommeslager Eric Singer var kommet helt ned fra sit podie til forrest på scenen, men måtte trave den lange vej tilbage op til tønderne igen på den dybe scene. Om det skyldes forvirring på scenen eller Kiss ikke gad tage den selfie, fordi der ikke var fyldt helt op i salen, vides ikke.

Som ægte Kiss fan og medlem af Kiss Army fra første album siden 1974, har jeg set mange Kiss koncerter. De fleste superfede og underholdende. I dag og mere end 100 millioner solgte albums senere, er der egentlig ikke sket ret meget nyt til en Kiss koncert. Til gengæld ved du som fan, hvad du får. Og vi blev heller ikke snydt for en rock underholdningsfest i Forum Horsens. Det hele starter som vanligt med talen til folket: ‘Denmark! You want the best, you got the best, the hottest band in the world – KISS!’ Så falder det kæmpe Kiss scenetæppe og sangen ”Deuce” blive skudt i gang i et inferno af lys, røg og bomber, mens Kiss langsomt sænkes ned fra loftet til scenen. Altid et fedt nummer at starte på. Salen var med. Showet var i gang for fuld energi. Og vi blev præsenteret for den superflotte håndmalede Dannebrogsflag guitar af Paul Stanley. Særligt de mange nye unge fans kunne for første gang opleve et af verdens største visuelle rockshows med de fire crazy entertainere Paul, Gene, Eric og Tommy indhyllet i fedt lysshow med røg, bomber, ild og fyrværkeri tilsat de klassiske rockteater effekter. Gene spyr ild i ”Firehouse” og spytter blod til sin buldrende bassolo før sangen ”War Machine”, inden han bliver hævet højt over scenen som en dæmonisk drage. Og showet ender som altid i et inferno af en snestorm med hvid konfetti til signatur sangen ”Rock and Roll All Nite”. Alt timet og tilrettelagt til mindste detalje og altid med et glimt i øjet, for det hele er pakket ind i ’rock’n’roll and party every day’ sange. Fede effekter med monster stor tv skærm bagerst, hvor vi kunne følge med på tæt hold, når der var guitarsolo og andre fede effekter. Særlig de gamle filmklip fra 70’ernes unge Kiss dage var nyt, mens sangen ”Flaming Youth” blev spillet. Hentet fra superpladen Destroyer, hvor bl.a. kanonhittet ”Detroit Rock City” er fra og som sammen med en heavy version af party sangen ”I Was Made For Loving You” slukkede for kysset på dansk jord.

Men kære Kiss, hvor blev den ægte Kiss charme af? Hvor blev den ekstravagante overdrevne her-kommer-det-hotteste-band-i-verden attitude af? Hvor blev nærværet med jeres fans af? Det blev aldrig det våde lange tungekys som jeg ellers er forvendt med at få, når jeg bliver revet med i Kiss rusens galskab.

For os gamle fans, der har set mange Kiss shows gennem 40 år, var det selvfølgelig en festlig koncert i rækken, men overraskelsesmomenterne udeblev. Stemmen hos Paul er overanstrengt og den blive nok ikke bedre på resten af turen. Denne aften levede de ikke helt op til deres eget registrerede Kiss varemærke som ’The hottest band in the world’. Jeg savnede den heavy/rå Kiss lyd de spillede op med i 2008 i København på ’Alive 35’ turen. Og for min skyld må Kiss godt holde op med at spille de ligegyldige enmandssoloer på bas og guitar og hellere plukke et par ekstra sange fra bagkataloget og fyre af. I forhold til koncerterne dagene før, blev vi også ’snydt’ for to sange mere på sætlisten.
The show must go on. ’Kiss Entertainment Park’ pakkede sammen og kørte til en udsolgt arena med 14.000 fans i Göteborg, Sverige dagen efter. Det hjælper nok, at salen er fyldt op, men i sidste ende handler det ikke om størrelsen, men om gørelsen.

KISS sætliste
Intro: Rock and Roll (båndet Led Zeppelin sang)
1. Deuce
2. Shout It Out Loud
3. Lick It Up
4. I Love It Loud
5. Firehouse (Gene spyr ild)
7. Shock Me
8. Guitar Solo (Tommy)
9. Flaming Youth
10. Bas solo (Gene spytter blod og flyver op)
11. War Machine
12. Shandi (1 vers)
13. Crazy Crazy Nights
14. Cold Gin
15. Say Yeah
16. Psycho Circus (Paul svæver ud i salen)
17. Black Diamond (Paul smadrer sin guitar)
18. Rock and Roll All Nite
– – – –
19. I Was Made for Lovin’ You
20. Detroit Rock City

Pretty Maids
’Er I klar til the hottest band in the World ….og så os!’ starter forsanger Ronnie Atkins fra Pretty Maids på sit lune jyske accent. Det ’gamle’ 80’er Horsens band havde fået support jobbet før deres store amerikanske 70’er idoler. Jeg var spændt på, om de kunne fylde den store scene i Forum Horsens ud og om de fik lys og lyd nok som support band. Det gjorde Pretty Maids. Både fylde scenen ud med deres melodiske heavy rock mens lys og lyd var i orden. Med Pretty Maids bandlogo og coveret fra deres nyeste album Kingmaker projiceret op på den kæmpe væg-til-væg store tv skærm, stod det lysende klart, at fremtidens bagscenetæppe foregår på en tv-skærm. Ronnie og Ken og deres band havde fået små 40 minutter at sparke Horsens i gang. Det gjorde de for fuld hammer (nej, Ken Hammer var ikke fuld), men scenen var fuld af energi fra de fem drenge, der samtidig kunne præsentere deres nye trommeslager Allan Sørensen (kendt fra Royal Hunt og Statement), der afløser den forrige Allan (Tschicaja). Den nye Allan har overarme som mine lår og han slår hårdt og præcist. Der var ingen dikkedarer i det trommespil, for Allan var oppe på stikkerne hele tiden, sammen med et sprudlende Pretty Maids band, der havde plukket otte sange fra både de nye plader og nogle kendte fra de gamle skiver. Særlig den sejtrækkende ”Red, Hot and Heavy” og den smukke ballade ”Little Drops Of Heaven” fik gjort salen varm. Undervejs fortsatte Ronnie aka Paul fra Vejle på sit jyske med at spørge: ’Er I glaaaaeee…’. Det var der uomtvisteligt enighed om. Pretty Maids spiller ’hævi’ for folket, fordi de kan lide det. Det kan vi også.

Pretty Maids sætliste
1. Mother Of All Lies
2. Kingmaker
3. Rodeo
4. Red, Hot and Heavy
5. INVU (med intro af Pink Floyds “The Wall”)
6. Bullseye
7. Little Drops of heaven
8. Future World

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *