Instrumental ekstase med Russian Circles

RUSSIAN CIRCLES + CLOAKROOM
VOXHAL, AARHUS
21.02.17
Af Anders Nygaard
Foto: Hasan Jensen, Voxhall

Cloakroom
Cloakroom er et nyere amerikansk band, der udmærker sig ved at kombinere tung alternativ rock og svævende smuk shoegaze. Det fungerer ganske udmærket på plade, og selvom det live fremstod end del mere rodet, så var koncerten tirsdag aften på Voxhall alligevel en overordnet positiv oplevelse.
Vokalen stod fra begyndelsen mudret i lydbilledet, og der var så meget ekkoeffekt, at man hverken kunne høre, hvad Doyle Martin sang eller for den sags skyld sagde imellem numrene. En formodentlig bevidst handling der i begyndelsen var et irritationsmoment, men som koncerten skred frem bidrog positivt til Cloakrooms monotone og til tider tranceskabende lydbillede. Når det var bedst, var det stort og larmende og selv efter et antiklimatisk afbræk midt i koncerten (tilsyneladende fordi Doyle Martin havde sprunget en guitarstreng), formåede de langsomt at genopbygge stemningen.
Cloakroom leverede en indadvendt og tilstedeværende koncert. En fin opvarmning og et anstændigt forsøg på at henføre publikum.

Russian Circles
Indadvendt og tilstedeværende er præcis de samme ord, som kendetegnede Russian Circles og deres optræden tirsdag aften. Forskellen, og grunden til at Russian Circles er hovednavnet, er, at Russian Circles simpelthen er et gennemført koncept fra start til slut. Man er konstant omgivet af lyd, og selvom der ikke bliver hverken sagt eller sunget et ord fra scenen, så har Russian Circles publikums fulde opmærksomhed. Det kræver noget ganske særligt af et instrumentalt orkester at fastholde den opmærksomhed, og her triumferer Russian Circles kæmpe stort. Salen var hensat i ren ekstase, og selv denne anmelder der, indrømmet, har et noget begrænset forhold til bandets bagkatalog måtte lukke øjnene og lade sig opsluge.
Der er virkelig styr på kompositionerne. Sangene er smukt bygget op omkring klimaks, og de kunstfærdige konstruktioner kommer for alvor til deres ret, når de bliver fremført live. Trommerne stod skarpt og var et vigtigt element i opbygningen af førnævnte klimaks. Russian Circles er ikke bange for at bruge god tid på den opbygning, og derfor er det også yderst tilfredsstillende når det topper. De lange atmosfæriske passager blev suppleret med velovervejede tunge stykker, og der var således basis for både meditation og headbanging. En kombination der umiddelbart tilfredsstillede de fleste i salen.
Lyden var skarp, lyset var skarpt og bandet var skarpt. En fremragende aften i selskab med Russian Circles.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *