NEWS

MASTODONTER VÆLTER VEGA

Comments

MASTODON + RED FANG + RUSSIAN CIRCLES
VEGA, KØBENHAVN
22.11.17
Af Søren Willatzen
Foto: The Caddy

Det var i sandhed en tung aften den 22. November, hvor Vega bød på tre gange metal anført af prog/sludge bandet Mastodon, til et fuldkommen udsolgt show af bedste hylde. Det er ikke længe siden, at Mastodon sidst var forbi Danmark, men på trods af det har de sidenhen været så produktive, at få lavet det nye album, Sultan’s Curse, samt EP’en Cold Dark Place, hvor den første af de nævnte album skulle dominere aftenens sætliste fra Mastodon. Dagen før var medlemmerne Brann Dailor, Troy Sanders og Neurosis’ egen Scott Kelly at finde på Kødbyens egen brewpub, WarPigs Brewpub, hvor de skulle lancere deres nye øl Sultan’s Curse og War Canoe, samt hjælpe bryggeriet med at brygge den næste af pubbens øl, Ancient Kingdoms.
Hvor det var tydeligt, at turen til WarPigs Brewpub var en fridag, så var det bestemt ikke så nedtonet dagen efter. Som altid leverede Vega et fint lyd- og lysshow, hvor det kun glippede til tider med feedbacken, men aldrig gik hen og blev decideret støj. Salen var dog ret så varm efter den store temperaturændring ved flere tusinde menneskers ankomst til den store scene, men efter Red Fang virkede det til at blive mere behageligt på den front.

Efter de fleste af publikum var kommet indendøre gik Russian Circles på, hvor der ellers blev budt på amerikansk post metal af ret høj kaliber. DSB sørgede for, at jeg missede største del af Russian Circles program, men det jeg hørte var i absolut høj kvalitet. Gennem tordnende bas og trommer blev guitaren og diverse synth toner blæste ud på publikum, der modtog ders energiske og eksperimenterende stil meget vel. Russian Circles spillede ikke for lang tid – omtrent 35-40 minutter blev det til, men de efterlod et indtryk og med de til tider sludge inspirerede riffs fik de da gjort deres job, der gik på at opvarme publikum til de nok lidt mere populære bands den aften. Alt i alt, absolut en god præstation og indlevelse fra bandet, men ingen direkte fantastoplevelse.

Med den forsættende folkemængde steg temperaturen samt mængden af spilte øl på underlægget. Intet ville passe bedre, til bandet, som kom på derefter. Red Fang spiller stoner metal af meget høj kaliber, der fusionerer americana stilen med tung rock, hvilket hurtigt vil få folk til at tænke på fræsende muskelbiler over de sydcaliforniske playaer. Deres mikstur af de mere upbeat melodier over de efterhånden klassiske Fu Manchu og Kyuss inspirerede riffs har vundet mange over og netop dette blev tydeligt på numre som ”Wires” og ”Prehistoric Dog”, hvor salen udbrød i glæde og straks gik i gang med at headbange til lilletrommens takt. Bandet i sig selv havde mere plads end Russian Circles grundet det lidt simplere setup og netop nedpakningen af Russian Circles udstyr, som blev velbenyttede. Forsanger/bassist Aaron Beam headbangede nærmest febrilsk med sit korte hår og lidt nørdede look imens de andre følgede med i lidt mindre grad. Det var en solid optræden dog uden den store mængde eksperimentation. Til tider flød deres sætliste lidt ind i samme cookie cutter stoner rock 101 stil, som man efterhånden kan høre til enhver koncert med samme genrerbetegnelser. Det skinnede ikke langt væk af originalitet eller ualmindeligt god sangskriveri, men solidt og tilfredsstillende. Helt klart værd at tage ind og se til en anden gang.

Efter endnu en kort pause, hvor mere imponerende lysshow kom frem på scenen kunne VEGA endeligt introducerer aftenens headliner. Mastodonterne fra Atlanta virkede meget glade for det store publikum og benyttede da også muligheden med en god, varieret sætliste. Crack The Skye nummeret ”The Last Baron” åbnede aftenen til et brag af en progressiv rock koncert, hvor man kom til alle afkroge af bandets historie. På trods af den ret markante stilændring fra Remission tiderne, så blev ”Mother Puncher” da alligevel spillet og Brent Hinds – bandets guitarist og store fortaler for den nye, mindre metal inspirerede stil – præsterede stadig med hans hæse hardcore punk vokal. Brent Hinds har igennem årene været kendt for sin til tider svingende opførsel, men jeg syntes, jeg så ham smile en del gange i løbet af koncerten. Det nye album, Sultan’s Curse var naturligvis i højsædet og fanfavoritter som ”Steambreather”, ”Show Yourself” og ”Sultans Curse” blev spillet uden de store problemer. Indlevelsen på deres hitsang ”Oblivion” var også med. De er efterhånden gamle med en gennemsnitsalder på omkring de 45 år og der er ikke meget stagepresence end det absolutte minimum fra alle andre end bassist og hovedvokalist Troy Sanders, men det gjorde skam ikke det store – lyspaneler i baggrund med tematisk forenende billeder til sangene fungerede ret godt og tilføjede meget til den psykedeliske lyd, som bandet nu engang har. Selve guitarens lyd blev lidt mudret ved Brents solo del op til Leviathan nummeret ”Aqua Dementia”, men bassen, Bill Kellihers rytmeguitar og Brann Dailors fantastiske trommespil kom klart ud til publikum på trods af dette. Imod slutningen af deres sæt kom den 5. mand i Mastodon frem, Scott Kelly kendt fra Neurosis. Scott Kelly har været med på alle deres plader i form af gæstevokaler og til denne koncert spillede han en større rolle. Hans stemme var helt ligesom på pladerne, som trumferede over resten af bandet på det punkt. Man blev i sandhed underholdt og der var noget til fans af alle album.